Ilan Șor a avut discuții cu președintele Comitetului pentru relații internaționale al Dumei de Stat pe tema deschiderii pieței de fructe și legume pentru Moldova

0

Anunț important pentru producătorii agricoli din Republica Moldova. Federația Rusă este gata să permită importul produselor fitosanitare pentru fermierii din toate raioanele. Asigurarea vine din partea președintelui Comitetului pentru relații internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluțki, în urma discuției pe care a avut-o cu președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a precizat că acest lucru va fi posibil în câteva zile. 

Ilan Șor a explicat, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, de ce a decis să-i ajute nu doar pe producătorii agricoli din Orhei, ca să exporte producția în Federația Rusă, ci și pe ceilalți fermieri. 

„Avem vești minunate și motiv de mândrie. Recent, deputații noștri au fost într-o vizită la Moscova, unde s-au întâlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluțki? Rezultatul acelor discuții a fost deblocarea exporturilor agroalimentare din raionul Orhei pe piața rusă. Ne-a reușit! Eram bucuros, deoarece nu doar că ne-am respectat încă o promisiune, dar am și primit mesaje de recunoștință din partea oamenilor de rând, care ne-au mulțumit sincer pentru posibilitatea de a-și salva producția și a câștiga bani într-o perioadă atât de grea. Totuși, de rând cu mulțumirile, am primit și mesaje cu regrete – i-am ajutat doar pe orheieni, nu și pe fermierii din celelalte raioane, care, la fel ca orheienii, lucrează din greu pământul, dar nu-și pot vinde roada la un preț bun, deoarece gruparea galbenă a deteriorat definitiv relațiile cu Rusia. Oamenii ne-au rugat să-i ajutăm și pe ei. Nu am putut să rămân indiferent și, împreună cu echipa mea, cu toți colegii din partid, ne-am concentrat eforturile, deoarece mai mult de 21 la sută din populația aptă de muncă din țara noastră este angajată în activități agricole în fiecare zi. De la guvernanți poți să aștepți ajutor, însă cine se hrănește cu așteptarea lor riscă să moară de foame, pentru că ei sunt prea ocupați cu turnee prin capitalele europene, cu Ucraina și cu repartizarea posturilor. E clar că lor nu le arde acum de popor”, a menționat Ilan Șor.

Potrivit lui Ilan Șor, a-i ajuta pe toți a devenit pentru el și echipa sa o chestie de principiu, de onoare, pentru că este vorba de sprijin pentru întreaga economie.

„Iată de ce, am apelat la partea rusă cu o solicitare de a anula restricțiile pentru producția moldovenească la nivel național. Așa că, în câteva zile, așteptăm o decizie favorabilă pentru TOT teritoriul Moldovei! Pentru toate raioanele! Pentru toți producătorii! Vă spun sincer, este un moment foarte emoționant! Așteptăm această decizie cât mai curând și ne exprimăm recunoștința tuturor celor care au contribuit la această realizare. De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor care au încredere că noi îi vom putea ajuta, că vom ajuta țara să obțină această performanță! Tuturor celor care cultivă producție de calitate, cărora nu le este rușine să o propună pentru export. Victoria noastră este victoria voastră!”, dă asigurări Ilan Șor. 

În data de 9 septembrie, o delegație din Republica Moldova din partea opoziției parlamentare a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. Printre subiectele centrale au fost reluarea exporturilor producătorilor agricoli din Orhei în Rusia. Din ea au făcut parte reprezentații fracțiunii Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, precum și deputatul PCRM Constantin Starîș.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata