Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară: 9 capete de acuzare

0

Deputații au votat, cu puțin timp în urmă, ridicarea imunității deputatului fugar Ilan Șor.

Avizul a fost votat de către 88 deputați.

Deputații urmează să se expună pe restul celor 8 cereri citite de procurorul general interimar.

Acum, deputatul ar urma să fie extrădat autorităților din R. Moldova pentru tragerea la răspundere pe cele 9 capete de acuzare înaintate de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Menționăm că două capete de acuzare sunt pentru escrocherie. Aceste acţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Două capete de acuzare pentru spălare de bani. Ilan Șor este acuzat că a comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă pentru aceasta închisoare de la 5 la 10 ani.

Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale. Infracțiunea se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Fals în declaraţii. Pentru comiterea acestei infracțiuni, Codul penal al Republicii Moldova prevede amendă în mărime de până la 47.500 de lei sau închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Delapidarea averii străine. Pentru delapidarea averii străine, în proporții deosebit de mari, parlamentarul riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Abuzul de putere sau abuzul de serviciu. Această infracțiune, potrivit Codului penal, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Reamintim că și în fosta legislatură Ilan Șor a rămas fără imunitate. S-a întâmplat în data de 15 august 2019. Cu un demers în acest sens a venit, la fel, Dumitru Robu. La baza cererii de atunci au stat acuzațiile că ar fi participat la devalizarea sistemului bancar în perioada 2010-2014 de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cunoscută în spațiul public ca „frauda bancară” sau „furtul miliardului”.

Ilan Șor este în căutare internațională din 30 iulie 2019. A fugit din țară după ce Partidul Democrat (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a cedat puterea în favoarea coaliției formate între PSRM și Blocul ACUM (PAS, Platforma DA). Acesta s-ar afla în Israel. În acea perioadă, și liderul democraților a dispărut, despre care se spune că ar fi în Turcia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata