Ilan Șor îndeamnă întregul Guvern să-și dea demisia: În doar un an ați reușit să murdăriți tot ce ați putut. Opriți-vă!

0

În loc să închidă universitățile, Ministerul Educației din Republica Moldova ar trebui să elaboreze un plan de atragere a studenților străini și să propună măsuri concrete pentru ca instituțiile de învățământ superior din țară să poată câștiga și să se dezvolte. Cu o astfel de propunere vine președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook. El condamnă ferm decizia autorităților de a reorganiza sistemul de învățământ superior, care, în cele din urmă, va duce la închiderea de facto a mai multor universități din Republica Moldova. Totodată, Ilan Șor a anunțat că deputații partidului pe care îl conduce vor elabora în curând un proiect de lege privind înființarea unei Agenții pentru dezvoltarea învățământului superior. Potrivit lui Șor, această structură ar trebui să dezvolte o strategie eficientă, dar care să nu prevadă închiderea sau optimizarea universităților, așa cum propune actuala conducere a Ministerului Educației.

„Consider că decizia de a închide universitățile este culmea răutății față de propriul electorat. În primul rând, orice stat se construiește pe educație. Înțeleg că partidele de dreapta au făcut tot posibilul, în ultimii zece ani, pentru ca un număr record de oameni să părăsească țara noastră. Foarte curând, diaspora va fi mai mare decât numărul locuitorilor țării noastre. Înțeleg că partidele de dreapta sunt mulțumite de acest lucru. Le place această tendință și fac tot ce le stă în putință pentru a o menține. Închiderea instituțiilor de învățământ superior este o altă modalitate de a crește numărul reprezentanților diasporei. În al doilea rând, am auzit argumentul ministrului incompetent al Educației potrivit căruia decizia de închide universitățile va duce la diminuarea cheltuielilor. Hei, omule, te-ai gândit vreodată nu la cum să reduci costurile, ci la cum să crești veniturile? În loc să găsești o formulă pentru a crește veniturile universităților noastre, cauți cum să le distrugi. Nu ești prost?” a declar Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a mai spus că singura soluție corectă pentru păstrarea și dezvoltarea instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova este atragerea studenților străini, ceea ce va permite dezvoltarea economiei țării în ansamblu.

„În opinia mea, în prezent, în Moldova avem studii de calitate. Cel mai interesant este că acestea sunt unele dintre cele mai ieftine din regiune. De ce să nu găsim o formulă care ar permite atragerea studenților străini în țara noastră, care merg cu mare plăcere în Moldova, studiază și dobândesc cunoștințe? De ce să nu aducem profesori din străinătate care ar contribui la obținerea a ceva nou în sistemul nostru de învățământ? De ce să nu fie creat un departament care să atragă în țara noastră studenți străini, care să aducă venituri universităților? Aceștia vor cheltui bani în Moldova, vor mânca, vor bea, vor merge la restaurante, vor merge la magazine, vor merge la cafenele, vor închiria apartamente. Dar voi sunteți ființe unicelulare și nu vă puteți gândi la așa ceva. Mai bine spus, de ce? Dacă se poate de tăiat, curățat, distruge și închide – astea vă reușesc cel mai bine. Unde sunt soluțiile concrete pentru rezolvarea problemelor? Hei, partidelor de dreapta, vi s-a dat încă o carte blanche, dar ați ratat-o”, a adăugat Ilan Șor.

Ilan Șor condamnă ferm măsurile propuse de Ministerul Educației și îndeamnă întregul Guvern, precum și majoritatea parlamentară să-și dea demisia. 

„Ca orice om normal, eu și echipa mea suntem categoric împotriva închiderii universităților. Mai mult, în viitorul apropiat, vom înainta un proiect de lege privind crearea unei Agenții de dezvoltare a învățământului superior, care ar trebui să se afle în subordinea Guvernului. Această Agenție ar trebui să se ocupe nu doar de realizarea unei reforme goale, de a închide și distruge, ci de o reformă reală despre cum universitățile moldovenești ar trebui să câștige bani, cum ar trebui să fie construite sedii noi, cămine studențești, cum ar trebui să li se ofere copiilor de la sate oportunitatea de a studia la Chișinău, de a obține cunoștințe bune și de a avea un loc de trai. Cel mai important, toate acestea trebuie să fie gratuite! Întrucât ministrul incompetent al Educației nu poate face asta, Agenția, pe care propunem să o creăm, se va ocupa de dezvoltarea universităților și va face în așa fel încât să fie deschise noi filiale. Nu vă este rușine să închideți universitățile din Moldova? Ați oprit deja și oxigenul. Ce altceva vreți să mai închideți? Cerem de la actuala guvernare să înceteze să-și mai bată joc de oameni! Sunteți incompetenți și neputincioși! Plecați! Anunțați alegeri anticipate! Știți foarte bine că nu reprezentați poporul Republicii Moldova! Mandatul vostru a expirat. În doar un an ați reușit să murdăriți tot ce ați putut. Opriți-vă!”, a conchis Ilan Șor. 

Reforma propusă de Ministerul Educației presupune absorbția mai multor instituții de învățământ superior de către universitățile mai mari. Printre instituțiile care se propune să fie optimizate se numără Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport ș.a. Rectorii, profesorii și studenții sunt împotriva acestei reforme și cred că această decizie va distruge multe dintre ramurile care sunt studiate la aceste universități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata