Ilan Șor: Ritmul de reabilitare a drumurilor este cel mai scăzut din ultimii 10 ani

0

Reabilitarea drumurilor în Republica Moldova decurge mai lent față de procesul de deteriorare a lor. Atenționarea vine din partea președintelui Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. El a menționat că vicepremierul Andrei Spînu a încercat să-i mintă din nou pe cetățeni, când s-a lăudat cu performanțele în acest domeniu, înregistrate în 2022.

„Ne-am deprins că guvernarea minciunii încearcă să ne manipuleze în fiecare zi, prin falsificarea informațiilor despre starea reală. Recent, cel mai bogat membru al grupării conduse de Maia Sandu, Andrei Spînu, a furnizat o nouă minciună. Un ditamai vicepremier nu s-a sfiit să arunce praf în ochii oamenilor pe care i-a sărăcit prin dominarea Gazpromului și majorarea tarifelor pentru gaz și electricitate”, a subliniat Ilan Șor.

El a explicat de ce informațiile prezentate de vicepremier nu corespund realității. „Spînu pretinde că, „în 2022, rețeaua de drumuri naționale, reabilitate și construite, s-a extins progresiv și că mai mult de 300 de km de drumuri naționale marchează progresul în sector, dintre care 43,1 km reprezintă drumuri noi construite și 248 km – drumuri reabilitate”. De asemenea, el se laudă cu faptul că au fost finalizate lucrările de reabilitare/modernizare a 58,6 km de drumuri și patru poduri cu bani din Fondul Rutier. Adevărul este însă că cea mai mare parte a acestor segmente de drum, despre care el raportează triumfalist, au fost lansate de guvernările precedente. Adică avem încă un exemplu clasic de furt și de atribuire a meritelor străine”, a specificat Ilan Șor.

El consideră că realitatea este cu totul alta. „Ponderea drumurilor în stare bună s-a redus până la 30 la sută și continuă să se micșoreze, în timp ce ponderea drumurilor în stare proastă a crescut alarmant de tocmai 2,3 ori și reprezintă aproape 50 la sută! Și asta pentru că Guvernul și-a demonstrat incapacitatea de a progresa în acest domeniu. Ritmul de reabilitare a drumurilor naționale este cel mai redus din ultimul deceniu! Viteza de reabilitare a drumurilor este mai mică decât gradul de deteriorare a acestora. Cu astfel de ritmuri, nici 50 ani nu sunt suficienți pentru a aduce infrastructura drumurilor la nivelul standardelor internaționale”, atenționează Ilan Șor.

Liderul opoziției a mai notat că nici banii oferiți de instituțiile financiare internaționale nu pot fi de ajutor, dacă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Spînu, are o capacitate instituțională redusă, domină interesele de grup, ceea ce zădărnicește progresele în acest domeniu. „Respectiv, nici economia nu se poate dezvolta în astfel de circumstanțe. În curând, bula de minciuni va crăpa și vom rămâne cu iluzii și cu drumuri pline de gropi”, a explicat Ilan Șor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata