Ilan Șor: Vom construi un aeroport în Găgăuzia, pe care l-am planificat la Chișinău

0

Pe teritoriul Găgăuziei va fi construit un aeroport, conform unui proiect planificat pentru Chișinău, dar care nu a fost pus în aplicare din cauza autorităților. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, care dă asigurări că aeroportul din regiune va fi inaugurat până în 1 iunie 2025, dacă locuitorii autonomiei vor acorda încredere echipei formațiunii sale și candidatului pentru funcția de bașcan, Evghenia Guțul, în cel de-al doilea tur al alegerilor din 14 mai.

„Conform programului nostru electoral, ne propunem, cu permisiunea locuitorilor Găgăuziei, să construim un aeroport pe teritoriul regiunii. Am avut o întâlnire de lucru cu echipa mea, în cadrul căreia, am decis clar și fără echivoc: Proiectul privind construcția unui terminal, pe care l-am planificat pentru Chișinău, va fi implementat pe teritoriul autonomiei găgăuze. Pot oferi și un termen limită pentru asta. Dacă ne veți acorda încredere, anul acesta, va fi stabilit locul în care va fi construit aeroportul în regiune, vor fi obținute actele permisive și vor începe lucrările de terasament. La anul, va începe construcția terminalului și a pistei. Vă promit că, până în 1 iunie 2025, pe teritoriul Găgăuziei, va fi inaugurat aeroportul al cărui terminal va arăta exact ca cel care urma să fie construit la Chișinău”, a dat asigurări Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” mai spune că aeroportul din Găgăuzia va deveni un hub între Est și Vest și va impulsiona dezvoltarea economiei regiunii.

„Acest proiect va costa aproximativ 100 de milioane de euro și va permite crearea a aproape 4.000 de locuri de muncă, iar în timpul funcționării aeroportului vor activa în jur de 2.000 de specialiști, inclusiv locuitori ai regiunii, care vor fi instruiți. Dragi prieteni, vă promit că aeroportul de pe teritoriul Găgăuziei va deveni un hub între Est și Vest. Îl voi transforma într-un obiectiv atractiv, frumos și interesant, de care veți fi mândri. Un obiectiv despre care se va vorbi atât în Orient, cât și în Occident. Această perspectivă economică va deschide noi porți și noi orizonturi pentru afaceri și economia Găgăuziei. Acest proiect va aduce venituri destul de mari în bugetul regiunii, care vor fi alocate pentru rezolvarea problemelor sociale. Sunt convins că aeroportul de pe teritoriul Găgăuziei va deveni o perlă a Moldovei”, a accentuat Ilan Șor.

Ilan Șor a mai menționat că terminalul aeroportului din Găgăuzia va fi construit conform unui proiect care urma să fie implementat la Chișinău, dar care nu a fost pus în aplicare din cauza piedicilor puse de autorități.

„În 2014, împreună cu echipa mea, am preluat gestionarea Aeroportului Chișinău. În scurt timp, am devenit președinte al Consiliului de directori al acestei întreprinderi. Ați văzut cu toții schimbările pe care le-am făcut, care au transformat aeroportul în întreprinderea cu cea mai dinamică dezvoltare din țările CSI. De când acesta este administrat de actuala guvernare, rezultatele sunt ca pe timpuri și în vremurile bune: miros insuportabil în toalete, lipsa hârtiei igienice și o atmosferă îngrozitoare. Planurile pentru dezvoltarea Aeroportului Chișinău au fost foarte mari. Printre proiectele care urmau să fie realizate se număra și construcția unui nou terminal, dar autoritățile au făcut tot posibilul să nu se întâmple asta. Prin urmare, împreună cu echipa mea și cu permisiunea locuitorilor Găgăuziei, am decis ca proiectul panificat pentru Chișinău să fie pus în aplicare în această regiune”, a conchis Ilan Șor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata