Din 1 iulie, salariile pentru unele categorii de bugetari care lucrează în administrația publică centrală se vor majora. Pentru aceasta au fost alocate aproape 90 de milioane de lei.
Parlamentul a aprobat în primă lectură rectificări la bugetul de stat pentru anul curent.
Premierul Dorin Recean a declarat în plenul Parlamentului că toți au nevoie de o administrație eficientă și trebuie să existe salarii cât de cât normale. Potrivit lui, astfel nu se mai poate continua, iar obligația autorităților este de a crește salariile gradual la toată lumea. „Avem obligația ca aceste investiții salariale să ducă la creșterea veniturilor, să genereze o capacitate a Republici Moldova de a adera la UE, de a negocia proiecte de asistență”, a notat șeful executivului.
Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia, a declarat că soldul datoriei de stat a Republicii Moldova la 31 martie 2023 a însumat 96,6 miliarde de lei sau 34,3% din PIB, deservirea datoriei de stat pentru anul 2023 fiind prognozată în mărime de 5,3 miliarde de lei ori 8,2% din buget. „În condițiile unui asemenea buget Guvernul a decis să-și majoreze salariile până la 50.184 de lei, iar statul va cheltui în acest scop 90 de milioane de lei. Creșteți mai întâi salariile din educație și medicină, altfel Republica Moldova va rămâne cu Guvernul, Președinția și pensionarii”, a spus parlamentara.
Proiectul de rectificare a bugetului de stat prevede majorări salariale pentru miniștri și circa 1.300 de funcționari din aparatul executivului. Potrivit proiectului, salariile demnitarilor vor fi calculate, începând cu 1 iunie, în baza unei valori de referință de 3 mii de lei față de 1 900 de lei cât este în prezent. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului, care vor fi remunerați în baza unei valori de referință de 3.600 de lei. Astfel, salariile miniștrilor vor crește de la 26.000 de lei la 50.000 de lei.