INVESTIGAȚIE // Legătura dintre Gaburici-Baltag-Slivinschi și interesul pentru domeniul energetic. Detalii explozive

0

În investigația recentă jurnaliștii portalului Politics.MD au arătat doar câteva legături între ex-premierul Chiril Gaburici și doi afaceriști – Alexandru Baltag și Victor Slivinschi, cei care au intrat în vizorul instituțiilor de drept pentru acțiuni de șantaj în raport cu o instituție strategică în sectorul energetic moldovenesc.

Portalul revine cu noi detalii explozive, care arată legătura strânsă între aceste personaje, precum și interesul lor în domeniul energetic al Republicii Moldova. Amintim că Victor Slivinschi, director al “Turboenergy Power” a fost coleg de facultate cu Alexandru Baltag, fost director la Asociația Oamenilor de Afaceri, fondată de Vlad Plahotniuc, șefie care a fost în perioada în care Chiril Gaburici era ministru al Economiei în Guvernul Filip.

Din surse deschise aflăm că, în ultimii doi ani, Alexandru Baltag a devenit administratorul unei duzine de companii, majoritatea având energetica drept domeniu de activitate. Asta deși acesta nu a avut nici experiență în domeniul dat, nici pregătire profesională. Sursele noastre din instituțiile de drept ne-au informat că acest interes pentru energetică a fost inspirat de către Victor Slivinschi, dar și Chiril Gaburici.

Fly(dev) – numărătoarea  inversă a început!

Alexandru Baltag este fondator și administrator al 10 companii din Republica Moldova care încep cu prefixul “Flydev” – „Flydev-1A”, „Flydev-2B”, „Flydev-3C”, „Flydev-4D”, „Flydev-5E”, „Flydev- 6F”, „Flydev-7G”, „Flydev-8H”, „Flydev-9I”. Aceste companii anunță ca domeniu de activitate „Producerea energiei electrice; transportul energiei electrice şi/sau activitatea de dispecerat central; distribuţia energiei electrice; furnizarea energiei electrice la tarifele reglementate sau nereglementate”. Toate aceste companii, administrate de Baltag, sunt fondate de către o altă “companie mamă” – „Fly Ren Development”. Aceasta a fost creată la 15 iulie, 2020 și are doar 4 angați. Adresa juridică este pe strada Bulgară 24, din Chișinău, la fel ca și compania “Fly Ren Fiorst Solar Park”, fondată în 2016 de către ex-premierul, Chiril Gaburici.

Alexandru Baltag mai este fondator sau deține cotă parte în alte companii: „Energy & Industrial Technology” – fondator 65%, „Agrohub S.R.L”, „E-Med Prim” – fondator 90%, „Fly Electric” – fondator 5%). Trei dintre aceste patru companii au aceeași adresă juridică – Chișinău, strada Bulgară 24. La această adresă Chiril Gaburi mai are înregistrate, oficial, alte afaceri.

Alexandru Baltag și Chiril Gaburici afișează deschis relația lor de prietenie, plasând pe rețelele sociale poze cu ei împreună, la întâlniri informale.

Dacă e să studiem relațiile lor, vom găsi interesele și urmele acestora în mai multe companii. După cum am văzut mai sus, interesele lor în domeniul energetic sunt complexe. Sursele din instituțiile de drept ne-au mai comunicat și faptul că acest grup de persoane este interesat în obținerea accesului la proiecte în energetică finanțate de partenerii externi, inclusiv în baza unor credite oferite țării noastre. Anume sursa externă de finanțare pentru modernizarea “Termoelectrica” S.A. a fost motivul lansării unor atacuri publice, precum și acțiuni de șantaj direct la adresa mai multor persoane, acțiuni care au fost documentate de instituțiile competente. Băieții șmecheri nu pot scăpa cu vederea așa proiecte, cu valoare de 500-600 milioane de euro (450 milioane “Moldelectrica” și 92 milioane de euro la “Termoelectrica”. Sigur că le e greu să reziste tentației la așa sume de bani, respectiv, la comisioane bune. Vom urmări în continuare acest subiect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata