Juriștii, despre perchezițiile în dosarul Partidului „ȘOR” în ziua protestelor: O modalitate de intimidare a partidului

0

Perchezițiile în dosarul finanțării Partidului Politic „ȘOR”, care au avut loc în aceeași zi cu protestul organizat de formațiunea politică, în fața Președinției, este doar o modalitate de intimidare a partidului. Este opinia expertului în drept constituțional Alexandru Cuznețov. De aceeași părere este și juristul Pavel Midrigan, potrivit căruia, Partidul „ȘOR” devine din ce în ce mai vocal, fapt care nu convine guvernării. Mai mult, potrivit juristului Pavel Midrigan, oponenții politici recurg la asemenea acțiuni pentru că văd o primejdie reală în Partidul ”ȘOR”, care, în opinia sa, rămâne în continuare unit și din ce în ce mai vocal. Midrigan mai spune că perchezițiile în cauză au fost făcute cu scopul de a intimida conducerea formațiunii și de a reține organizatorii protestelor pentru a încerca să le oprească definitiv.

ALEXANDRU CUZNEȚOV,expert în drept constituțional : „La momentul actual, Partidul ”ȘOR” reprezintă unica opoziție reală, periculoasă pentru guvernare.Asta este o modalitate de intimidare, utilizată în paralel cu organele de urmărire penală Este o manipulare, și asta atestă încă o dată că sistemul judiciar în RM nu este autonom, este la dirijarea, nemijlocită a politicului”.

PAVEL MIDRIGAN, jurist : „ Actuala guvernare vede, real, o primejdie în Partidul ”ȘOR” și, din punct de vedere juridic, noi nicidecum nu putem accepta așa ceva,deoarece, dacă o persoană a comis o încălcare, ea trebuie să fie demonstrată în instanțele de judecată. Toate aceste acțiuni sunt abuzive.Vor să distrugă conducerea”.

Iar constituționalistul Teo Cîrnaț asociază această acțiune cu o răfuială politică din partea guvernării asupra opoziției

TEO CÎRNAȚ, constituționalist : „Nu trebuie să fie într-un stat democratic o legătură cauzală între protest și percheziții la sediul unui partid sau la domiciliul unor membri ai unui partid, fiindcă aceasta ar însemna mai mult o răfuială politică”.

Potrivit experților, acțiunile guvernării în raport cu Partidul „ȘOR” nu sunt caracteristice unui stat de drept. Democrația presupune că oamenii au dreptul la protest față de guvernare, iar acest drept la protest se realizează prin intermediul reprezentanților săi.

TEO CÎRNAȚ, constituționalist : „ Dacă dacă au fost aceste acțiuni concertate, și anume, protestul cu perchezițiile, atunci, într-un stat de drept și democratic, sunt inacceptabile, fiindcă nu poate fi pedepsit un om pentru faptul că a protestat”.

PAVEL MIDRIGAN, jurist : „S-au apucat serios de Partidul ȘOR. Adică, oponenți politici, ceea ce nu esre admisibil într-un stat democratic„.

Prin urmare, experții spun că acțiunile guvernării, pe care le asociază cu o răfuială politică, nu le vor aduce mai mult capital politic, ci din contra.

TEO CÎRNAȚ, constituționalist : „Chiar dacă partidul ȘOR sau unii deputați din partid au probleme cu legea, aceasta trebuie să o demonstrezi în instanța de judecată, respectându-le drepturile și libertățile, dar nu astăzi, îl pedepsim pentru că a protestat, iar mîine ne relaxăm, pentru că, gata, ei sunt foarte buni și nu ne mai fac nouă probleme. Aceasta ar fi mai mult o răfuială politică”.
PAVEL MIDRIGAN, jurist : „Se apropie alegerile locale și cred că simt că ceva nu este în regulă. Prin urmare, reiterez: noi vrem un stat de drept, toate acțiunile să fie conform legii, de aceea eu cred că cetățenii o să înțeleagă din ce în ce mai mult aceste acțiuni”.

Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează declarațiile experților. Iar procurorul responsabil de comunicarea cu presa din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, nu ne-a răspuns la apel și nici la mesaj pentru un comentariu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata