La apelul Partidului „ȘOR”, peste 50 de mii de oameni au protestat în toate centrele raionale din țară

0

Peste 50 de mii de oameni au protestat, sâmbătă, 16 aprilie, în toate centrele raionale din țară, precum și în municipiile Chișinău, Bălți și Orhei, contra crizei scumpirilor și a sărăciei. Oamenii care au ieșit în stradă, la apelul Partidului „ȘOR”, și-au exprimat nemulțumirea față de politica promovată de guvernarea PAS și de atitudinea iresponsabilă pe care o manifestă față de problemele cetățenilor moldoveni.

Participanții la acțiune acuză puterea pentru situația gravă din țară, care se înrăutățește pe zi ce trece. Mai mult, ei susțin că Guvernul și majoritatea parlamentară nu au venit până acum cu nicio soluție pentru ameliorarea situației, mai mult decât atât, au respins toate propunerile și inițiativele sociale venite din partea Partidului „ȘOR”, menite să susțină populația în această perioadă dificilă.

Cei de la putere ne-au promis că vom trăi mai bine, dar trăim din ce în ce mai rău! Au promis salarii decente, dar salariile nu au crescut deloc, au promis o viață decentă, dar au scumpit tot ce se putea scumpi! Nu mai putem trăi astfel. Vrem să trăim bine, să avem cu ce ne crește copiii”, a spus o locuitoare a orașului Edineț.

Prețul gazului s-a triplat, benzina și motorina se scumpesc în fiecare zi, energia electrică s-a scumpit, din 1 aprilie, aproape de două ori. Numai salariile și pensiile nu cresc. Iar guvernul, în loc să se gândească la oameni, să caute cum să-i ajute, a scos și acel mic ajutor pe care îl primeau oamenii înainte de Paște”, a afirmat un participant al protestului organizat la Ungheni.

Am ieșit la protest, voi ieși ori de câte ori va fi nevoie. Vom bloca și drumurile. Suntem flămânzi, suntem nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în țară. Lucrurile nu mai pot continua așa”, a menționat un locuitor al orașului Criuleni.

Vicepreședintele Partidului „ȘOR”, deputatul Marina Tauber, a participat la protestul de la Bălți, acolo unde a declarat că toate crizele care au lovit Republica Moldova sunt rezultatul incompetenței actualei guvernări.

Protestul de astăzi este al oamenilor care nu mai pot face față facturilor mari, care nu mai pot îndura nevoile la care sunt supuși. Cei de la guvernare sunt o mare rușine. Vrem să trăim bine! Voi lupta pentru drepturile bălțenilor, dar și ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Bălțiul este simbolul schimbărilor în bine. Nu vom ceda!”, a declarat Marina Tauber.

La rândul său, deputatul Reghina Apostolova, care a participat la protestul de la Florești, a afirmat că bătaia de joc la adresa cetățenilor, în special a celor în vârstă, nu mai poate continua.

Au promis că pensiile minime vor crește până la două mii de lei lunar. Să ridice mâinile în sus cei care primesc două mii de lei. Cei de la guvernare nici măcar această promisiune nu și-au îndeplinit-o. Toate instituțiile importante ale statului sunt subordonate PAS. Au spus că au distrus toate schemele de corupție. Atunci unde sunt banii care se făceau de pe urma acestor scheme? De ce acești bani nu sunt alocați pentru rezolvarea problemelor cetățenilor? Din păcate, și asta este o minciună, un mit. Cert este că astfel nu mai putem trăi”, a menționat Reghina Apostolova.

Mii de oameni s-au adunat și în centrul municipiului Orhei, unde și-au exprimat nemulțumirea față de scumpirile fără precedent.

Din păcate, țara noastră a ajuns în imPAS. În vara lui 2021, ne-au promis vremuri bune, concursuri transparente. E adevărat, acestea au venit, însă doar pentru cei de la guvernare, pentru verișoarele și rudele celor din PAS. Pensionarii nu au primit pensia promisă, de 2000 de lei. Ajutorul de 10 mii de lei cerut de echipa Partidului „ȘOR” nu ni se acordă. Se invocă faptul că nu sunt bani, dar unde sunt toate ajutoarele care au ajuns în țara noastră?!”, a afirmat Anastasia Svetlicinîi, secretar al Organizației Teritoriale a Partidului „ȘOR” din Orhei.

Oamenii i-au desemnat pe cei din PAS în funcții de răspundere și ei trebuie să poarte răspundere pentru toate problemele din țară. Dacă nu sunt în stare, să plece. Suntem mulți, suntem puternici. Nu trebuie să ne limităm doar la protestul de astăzi, ci trebuie să ieșim și alte dăți în stradă, dacă vrem să schimbăm lucrurile în bine”, este sfatul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

Echipa Partidului „ȘOR” nu poate fi indiferent la modul de viață pe care îl aveți. Vom lupta alături de dumneavoastră ca să trăiți bine, să aveți salarii și pensii decente”, a dat asigurări deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu.

În cadrul protestelor, și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a avut un mesaj pentru cetățeni. Potrivit lui, PAS cu PAS ne-au dus de nas, dar după acest protest, actuala guvernare trebuie să-i audă pe cetățeni.

Suntem o forță, suntem mulți, suntem puternici și vom învinge! Și asta pentru că, mai devreme sau mai târziu, adevărul întotdeauna învinge. Astăzi, le-am arătat cartonașul galben nemernicilor de la guvernare. În curând, vom fi nevoiți să scoatem din buzunare cartonașul roșu și să-i dăm afară, de urechi, pe toți cei care nu pot și nici nu merită să conducă cele mai importante instituții ale statului”, a precizat Ilan Șor.

La final, protestatarii au votat, în mod unanim, o Rezoluție cu zece revendicări pentru guvernare și au cerut ca acestea să fie implementate în perioada imediat următoare. Printre ele se numără acceptarea proiectului privind oferirea unui ajutor unic de 10 000 mii de lei, acordarea compensațiilor pentru gaz și curent, elaborarea unui program de susținere a bătrânilor, agricultorilor și persoanelor defavorizate, precum și alte inițiative, care ar opri scumpirile și recesiunea economică și ar permite combaterea sărăciei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata