Zeci de cămăși tradiționale din diferite zone românești cusute de membrele comunității „Măiestria”, dar și piese valoroase vechi aduse din SUA de cunoscuta cercetătoare Simona Laiu, pot fi văzute la Chișinău. Acestea au fost adunate în cadrul unei expoziții consacrate Zilei Universale a Iei, marcată la 24 iunie, dar și Zilei Naționale a Portului Popular.
Expoziția reprezintă un impresionant labirint din fire de lână, în care vizitatorii sunt îndemnați să descopere frumusețea cămășilor tradiționale românești, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Expoziția a fost gândită în urma unui interviu pe care l-am făcut cu Simona Laiu, a fost fulminant începutul, hai să facem o expoziție. Hai! Ambele ne-am dorit ceva deosebit și am implicat-o pe Victoria Peev, care a conceput vizual, artistic, această expunere și până la urmă ce am transmis noi sunt aceste fire care ne leagă între trecut și viitor prin cămășile prezentate”, a menționat Stela Moldovanu, organizatoare.
Simona Laiu a ajuns în SUA în adolescență. A purtat cu ea fascinația pentru portul popular, pentru poveștile cămășilor țărănești și tradițiile pe care le promovează peste ocean prin zeci de proiecte. La Chișinău a adus nouă cămăși care datează din secolul 19 – începutul secolului 20.
„Aceasta este o cămașă de văduvă tânără, observăm motivul păsării, aici vedem iarăși păsări, motivul sufletului călător. Le-am adus deoarece este importantă prezervarea lor, dar mai importantă este expunerea lor împreună cu aceste cămăși noi, de la „Măiestria”, pentru a arăta o continuitate în arta românească”, a relevat Simona Laiu, cercetătoare, SUA.
Valoarea bijuteriilor vestimentare, dar și originalitatea expunerii acestora au încântat vizitatorii.
„Perle, perle ale neamului nostru de jur împrejur. Superb! Eu, de fiecare dată când admir iile noastre, simt așa, cum clocotește mândria asta frumoasă în mine de neamul meu, de ceea ce sunt, de rădăcini”, afirmă interpreta Tatiana Turtureanu.
„Este o expoziție pe care am susținut-o din prima clipă când am văzut proiectul, ideea. Suntem martorii unei combinații ideale, o combinație între valoarea de patrimoniu, intangibilă, sfântă pentru noi, cu ingeniozitatea, creativitatea, cu modernismul, cu tehnologiile noi care pun în valoare Ia românească, astfel încât o lume întreagă va afla despre noi”, a remarcat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Cele 33 de cămăși pot fi văzute în sala de expoziții a Facultății de Urbanism a Universității Tehnice a Moldovei până pe data de 20 iulie. Intrarea este liberă.