Un șir de prevederi ale Legii Reformei sociale ”Restart” au fost contestate de Partidul MAN la Curtea Constituțională. Reprezentanții formațiunii solicită magistraților să se pronunțe asupra constituționalității mai multor prevederi prin care locuitorii Capitalei, beneficiari de servicii sociale, au fost discriminați în raport cu ceilalți cetățeni ai țării.
„Vedem cum Guvernul a creat a o problemă, noi am sesizat despre acest lucru, și tot Ministerul Muncii anunță soluții. Încearcă să folosească problemele oamenilor în scopuri politice și să acuze alte instituții. Sperăm că autoritățile, guvernarea, vor avea o atitudine echitabilă în raport cu cetățenii țării, să nu-i divizeze în locuitori ai Chișinăului și Găgăuziei, Bălți, Dorchia etc. Toți cetățenii sunt egali în fața legii și toți au dreptul la servicii de calitate”, a declarat deputatul Gaik Vartanean.
La rândul său, reprezentantul MAN, Vladimir Bolocan, care este și șeful Direcției Asistență Socială și Medicală a Capitalei, susține că modificările operate de Parlament pot avea urmări grave din punct de vedere social și politic pe viitor.
„Cel mai grav este că ministerul Muncii de nenumărate ori a enunțat că nu vede nicio discriminare în raport cu persoanele cu nevoi speciale din Chișinău și Găgăuzia, or ei asta și-au dorit-o de la bun început – să finanțeze doar o parte din țară, iar în Chișinău și Găgăuzia să se lase pe seama bugetelor locale. Astfel de politici nu doar sunt discriminatorii, dar favorizează și separatismul, chestii periculoase din punct de vedere social și politic”, a declarat Vladimir Bolocan.
Iar șefa Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului a Capitalei, Tatiana Oboroc, susține că reforma „Restart” contravine și unui șir de norme internaționale.
„Am depus o sesizare pentru a verifica controlul constituționalității la mai multe modificări legislative ce țin de domeniul social. În contextul modificărilor, au fost încălcate principiile constituționale, cât și acte normative internaționale ceea ce ține de protecția socială. A fost încălcat flagrant principiul egalității și discriminării, a fost încălcat dreptul la protecție socială, dreptul persoanelor cu dizabilități. Prin Reforma „Restart”, legiuitorul a abordat discriminatoriu serviciile sociale din municipiul Chișinău în coraport cu serviciile sociale din țară. Toți beneficiarii din toată țara sunt pe poziții de egalitate și nu trebuie să fie discriminați”, a declarat Tatiana Oboroc.