„Lor nu le  convine ca gazul să coste 10 lei” – Cum autoritățile Republicii Moldova împiedică reducerea tarifelor?

0

Autoritățile moldovenești creează obstacole în calea reducerii prețului gazelor naturale la 10 lei per metru cub: nu le este rentabil ca să le permită locuitorilor să facă economii la căldură. Despre acest lucru au vorbit, într-o conferință de presă, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, președintele legislativului din Găgăuzia, Dmitrii Constantinov, actualul primar al orașului Orhei, Pavel Verejanu și primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov.

Vorbind despre aprovizionarea cu gaze, bașcanul Găgăuziei, Evgenia Guțul, a atras atenția că de mulți ani, autoritățile au menționat că este nevoie de liberalizarea acestei piețe. În cadrul acestei reforme, orice companie cu licență ar putea importa și vinde gaze naturale pe piața internă.

Conducerea autonomiei a reușit să găsească astfel de furnizori, contractul a fost semnat și publicat. A fost achitată și prima tranșă în valoare de 3,5 milioane de euro.

„În loc să ajute această inițiativă să aibă loc și noul furnizor să intre pe piața moldovenească, autoritățile moldovenești caută toate modalitățile posibile de a menține monopolul companiei Moldovagaz”, a menționat Guțul.

Bașcanul Găgăuziei a fost surprinsă în special de declarațiile președintelui Sandu, care „a promis că va confisca și distribui la discreția sa întreg volumul de gaze naturale”.

„Doamnă Sandu, ați promis la alegeri că dacă veți câștiga, locuitorii Moldovei vor avea gaz ieftin. De când vă aflați la putere, gazul nu numai că nu s-a ieftinit, dar, dimpotrivă, prețul s-a triplat. Locuitorii din Găgăuzia și din alte regiuni ale țării nu ar trebui să sufere din cauza incompetenței și incapacității dumneavoastră de a negocia. Nu ne împiedicați să lucrăm și să rezolvăm problemele țării și ale oamenilor”, a spus bașcanul.

Președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, consideră că prețul de 10 lei per metru cub este neprofitabil pentru autoritățile moldovenești. În acest caz, gazele naturale achiziționate prin companiile intermediari ar rămâne în depozit.

„Ne spun că ei cumpără gaze europene, adică grecești. Dar Grecia nu are propriul gaz. Se adeverește că gazul este cumpărat din India, care, de asemenea, nu are propriul gaz. În cele din urmă, gazul este achiziționat din Rusia. Se dovedește că doi intermediari trebuie să câștige bani pe gaz – prin urmare, tariful nu poate fi mai ieftin de 18 lei”, a spus Dmitri Constantinov.

Consilierul bașcanului Găgăuziei și actualul primar al Orheiului, Pavel Verejanu, a declarat că autoritățile moldovenești, reprezentate de președintele Maia Sandu și PAS, preferă să împartă țara în naționalități, limbă și chiar biserică.

„Mulțumită bașcanului Găgăuziei, lui  Ilan Șor și partenerilor săi că astăzi avem ocazia să primim gaz ieftin. Gazul ieftin înseamnă că prețurile vor fi mai mici și că orașul Orhei și alte orașe vor fi pregătite pentru iarnă”, a spus Verejanu.

Potrivit acestuia, schimbarea companiei de furnizare a gazelor naturale nu este o inovație, ci corespunde celui de-al treilea pachet energetic, care a fost aprobat de autoritățile țării.

La rândul său, primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov, a spus că, dacă autoritățile țării nu știu să rezolve problemele din sectorul energetic, ar trebui să plece.

„Ei știu să domine, dar nu știu să rezolve problemele. Plecați și apoi vă vom învăța cum să rezolvați problemele cu gazul”, a spus Lupov.

Amintim că, potrivit contractului semnat, „NORDGAZ FURNIZARE” SRL  s-a angajat să furnizeze gaze la un preț special pentru Găgăuzia, raionul Orhei și Taraclia. Ulterior, compania și-a exprimat disponibilitatea de a livra gaz întregii țări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata