Lukașenko i-a cerut scuze lui Zelenski pentru atacurile cu rachete lansate din Belarus

0

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu cu podcasterul american Lex Fridman, publicat duminică, că la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, i-a cerut scuze pentru loviturile cu rachete lansate de pe teritoriul statului belarus.

Volodimir Zelenski a spus că cei doi lideri au vorbit la telefon la doar câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit Meduza.

[El] și-a cerut scuze și a spus: Nu am fost eu. De pe teritoriul meu au fost lansate rachete, iar Putin a fost cel care le-a lansat. Acestea sunt cuvintele lui. Am martori și îmi cer scuze, a spus Lukașenko. […] Volodimir, acesta nu am fost eu. Eu nu sunt la conducere. Nu sunt responsabil”, a relatat șeful statului ucrainean.

Zelenski a mai spus că l-a confruntat pe Lukașenko, acuzându-l de complicitate la atacuri.

„I-am spus: Și tu ești un criminal […] El mi-a spus: Trebuie să înțelegi, nu te poți lupta cu rușii. I-am spus că nu ne-am luptat niciodată cu ei. Este război. Rachetele au venit de pe teritoriul belarus. Cum ai permis asta?”, a povestit Zelenski.

Potrivit președintelui Ucrainei, Lukașenko i-ar fi sugerat să se răzbune împotriva rafinăriei de petrol Mozyr, subliniind importanța personală a acesteia. „Ce fel de răzbunare?”, a relevat Zelenski, fără să urmeze o precizare în acest sens.

Rafinăria de petrol Mozyr, una dintre cele mai mari din Belarus, procesează în principal țiței rusesc. Este situată în regiunea Gomel, care se învecinează cu Ucraina.

Lukașenko a devenit din ce în ce mai dependent de Rusia după ce a izolat Belarus de Occident, în urma alegerilor prezidențiale din 2020. Opoziția din Belarus și Occidentul au calificat rezultatele scrutinului prezidențial ca fiind frauduloase.

Dictatorul de la Minsk a reprimat protestele în masă care au izbucnit ca răspuns la rezultatele frauduloase ale alegerilor. De atunci, autoritățile de la Belarus au suprimat din ce în ce mai mult libertățile politice și au susținut deschis războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În ciuda faptului că nu a fost implicat direct în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Belarus continuă să găzduiască trupe și rachete rusești pe teritoriul său.

Lukașenko i-a cerut lui Putin pe 6 decembrie 2024 să desfășoare sistemele de rachete „Oreșnik” în Belarus, o armă folosită recent de Rusia împotriva Ucrainei, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti din Rusia.

Belarus va organiza următoarele alegeri prezidențiale pe 26 ianuarie 2025, unde se așteaptă ca Lukașenko să obțină al șaptelea mandat în funcția de șef al statului.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata