Mai multe servicii medicale asigurate în 2024. CNAM a alocat 14 miliarde de lei

0

Mai multe servicii medicale asigurate, inclusiv de înaltă performanță, în 2024. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat 430 de contracte în valoare de circa 14 miliarde de lei cu prestatori publici și privați de servicii medicale. Instituția își propune să intesifice în acest an lupta cu plățile ilegale pentru serviciile medicale asigurate. 

Directorul general, CNAM, Ion Dodon, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că: „Suma de 14 miliarde de lei va fi oferită pe parcursul anului, în funcție de volumul de servicii prestate și raportate CNAM de către instituțiile medicale. Compania a transferat deja în avans 900 milioane de lei, ceea ce constituie 80% din plata lunară pentru luna ianuarie”.

Circa 7,7 miliarde, adică mai mult de jumătate din banii alocați, vor fi direcționați pentru acordarea asistenței medicale spitalicești.  Acest fapt a permis contractarea a 77 de spitale publice și private, care vor asigura tratarea a circa jumătate de milion de cazuri în diverse specializări.

În asistența spitalicească au fost procurate servicii atât în programul general, cât în chirurgie, servicii de reabilitare, dar și servicii de programe speciale unde avem liste de așteptare. De exemplu, pentru cataractă au fost procurate circa 10.500 de servicii în anul 2024, ceea ce este cu circa 1600 de servicii mai mult decât în anul 2023”, a declarat Nina Onofrei, șefa secției contractarea prestatorilor de servicii medicale din cadrul CNAM.

Totodată, mai mult de 400 milioane de lei au fost direcționați pentru aproape 6.000 de operații de protezare a aparatului locomotor, cu peste 700 de cazuri mai mult în comparație cu 2023. Iar numărul de cazuri de fertilizare in vitro, planificate pentru acest an, s-a triplat: de la 60 de servicii în 2023 la 170 în 2024, în valoare de peste 5 milioane de lei.

De asemenea, au fost contractați peste 280 de prestatori de asistență medicală primară, pentru care au fost transferați peste 3 miliarde de lei, iar aproape 1,4 miliarde de lei au fost prevăzuți pentru asistența medicală de ambulatoriu.

Pentru 2024, au fost procurate peste 20 de mii de servicii de radioterapie, prestate de Institutul Oncologic; aproape 100 de mii ședințe de dializă și servicii de intervenție timpurie în sumă de peste 19 milioane de lei pentru copiii de 0-5 ani cu nevoi speciale.

Pentru servicii medicale de urgență au fost alocați peste 1 miliard 312 milioane de lei, direcționați către Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Policlinica de Stat.

Totodată, persoanele asigurate vor beneficia de mai multe servicii medicale de înaltă performanță, în valoare circa 366 de milioane de lei. „Au fost procurate peste 300 de mii de servicii de înaltă performanță, fiind contractați 67 de prestatori de servicii medicale publice și private. Sunt servicii foarte solicitate precum: colonoscopie, ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară, tomografie, dar și servicii în cadrul programului ”Pacientul oncologic”, a mai menționat a Nina Onofrei.

Au fost alocați mai mulți bani și pentru îngrijirile medicale comunitare şi la domiciliu, în contextul îmbătrânirii populației. A crescut și numărul serviciilor de asistență paleativă pentru care s-au alocat 95 de milioane de lei.

Pentru compensarea medicamentelor și a dispozitivelor medicale au fost planificați peste 1 miliard 80 milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul trecut.

Cât despre perceperea taxelor ilegale pentru serviciile asigurate de CNAM, Ion Dodon a declarat: „Dacă persoana a cumpărat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, nu va plăti și nu urmează să plătească niciun bănuț pentru serviciul acordat. Absolut toate serviciile prevăzute în Programul Unic al Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală sunt achitate integral de CNAM.”

Directorul general CNAM recomandă cetățenilor să cumpere polița de asigurare medicală, iar în cazul în care li se percepe o taxa suplimentară pentru serviciile medicale asigurate, să contacteze reprezentanții CNAM din teriotoriu sau să apeleze la Linia Verde. De asemenea, Ion Dodon a menționat că în acest an, angajații CNAM vor merge în instituțiile medicale unde se formează cozi mari sau unde se solicită bani pentru anumite servicii, pentru a clarifica situația la fața locului și pentru a preveni cazurile de corupție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata