Măsuri economice în Transnistria: Angajatorii vor ajusta programul de lucru din cauza crizei energetice

0

Angajatorii din stânga Nistrului vor putea micșora numărul de zile sau ore lucrătoare, în contextul crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaz rusesc în Transnistria. Într-un document semnat de Vadim Krasnoselski se arată că întreprinderile din regiune vor plăti, în asemenea situații, lefuri direct proporționale volumului de muncă efectuat sau orelor în care persoana s-a aflat la serviciu, dar nu mai mici decât salariul minim.

Companiile și întreprinderile vor putea ignora unele prevederi ale așa-numitului cod al muncii din zona separatistă a Republicii Moldova și vor putea decide unilateral instituirea măsurii, până la ridicarea stării de urgență în Transnistria.

Mai exact, acordul muncitorilor, în cazul modificării programului de lucru, nu va fi solicitat. Remunerarea pentru ei se va stabili de minim 1.809 ruble transnistrene sau nu va fi mai mică decât minimul de existență, în funcție de domeniul de activitate.

Subsidiile pe care separatiștii le acordă familiilor tinere, pentru procurarea locuințelor, nu se vor oferi temporar. Totodată, serviciile publice ar putea fi paralizate. Reglementările introduse stabilesc că eliberarea actelor se poate face cu abateri de la termenul stabilit de așa-numita legislație din regiunea autoproclamată, cu excepția cazurilor când se eliberează documente de identitate și stare civilă.

Transnistrenii ar putea fi limitați și la informație. Ar putea fi limitată activitatea agenților economici care transmit unde radio, cu excepția celor controlate de către autoritățile de la Tiraspol, care difuzează programe informative.

De pe 1 ianuarie 2025, Gazprom nu va mai livra gaz în regiunea transnistreană. Gigantul rus a notificat deja Moldovagaz despre decizie, iar Chișinău a calificat de prim-ministrul Dorin Recean drept „armă politică”.

Anterior, ex-ministrul Energiei demis, Victor Parlicov, a discutat cu șeful Gazprom, Alexei Miller, subiectul. Întrevederea a avut loc pe fundalul discuțiilor despre sistarea livrărilor de gaz în țara noastră, după ce administrația Ucrainei nu a prelungit contractul care permite ca prin statul vecin să fie tranzitat gazul rusesc. Moscova i-a sugerat funcționarului moldovean că guvernarea de la Chișinău ar trebui să se înțeleagă cu Kievul.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata