Ministrul Mediului a convocat la prima oră pe directorul „Moldsilva”, Agenției de Mediu și ICAS

0

În legătură cu incidentul de ieri unde un copac a căzut în proximitatea unei mame cu cărucior, ministrul Mediului i-a convocat la prima oră pe directorul Agenției de Mediu, Institutul de Cercetare și Amenajare Silvică (ICAS) și Agenția Moldsilva.

Ministrul a fost informat că, pentru acea zonă Întreprinderea Municipală ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” nu a solicitat autorizație de defrișare a copacilor și nu a făcut nicio notificare de lichidare a arborilor uscați din acel perimetru.

„Țin să menționez că, copacii care reprezintă pericol iminent pentru sănătatea și securitatea publică pot fi defrișați imediat. Mai simplu spus, Î.M. ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sau oricare altă primărie care identifică un copac ce ar putea cauza o tragedie, poate începe lucrările de defrișare instant, apoi în până la sfârșitul zilei să informeze Agenția de Mediu despre lucrările efectuate, (Art. 26’. Legea regnul vegetal 239/2007). Din imagini, putem constata că acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz.

La fel, copacii care prezintă pericol pot fi defrișați și în urma sesizărilor cetățenilor. Astfel, în cazul în care depistați un copac care prezintă pericol, rugăm să apelați 112, Inspectoratul Protecție a Mediului, Întreprinderea Municipală ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Ministerul Mediului sau orice altă autoritate locală”, spune ministrul.

Potrivit oficialului, în perioada 1 ianuarie – 12 august 2024, Agenția de Mediu a recepționat 521 de solicitări a autorizațiilor de tăiere din partea Întreprinderii Municipale ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, dintre care, doar 4 au fost respinse.

„Media de examinare a acestor cereri fiind de doar 5-7 zile (termenul conform legii fiind de 20 zile lucrătoare). Am solicitat Agenției de Mediu să continue examinarea cererilor de defrișare pentru mun. Chișinău în termeni cât mai proximi.

Îndemn toate autoritățile locale să se autosesizeze și să monitorizeze starea arborilor din localitatea lor și să trimită din timp solicitările de autorizație pentru defrișare la Agenția de Mediu.

Siguranța cetățenilor este o prioritate și asemenea cazuri trebuie tratate cu maximă responsabilitate astfel încât asemenea incidente pe viitor să fie evitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata