La Geneva, a avut loc astăzi, 10 decembrie, ședința reluată a celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo) și a celei de-a 5-a reuniuni a părților la Protocolul privind evaluarea strategică de mediu (Protocolul SEA). Aceste instrumente asigură că proiectele care pot afecta mediul sunt evaluate corespunzător, iar statele implicate colaborează pentru a preveni impactul transfrontalier negativ.
Convenția Espoo stabilește obligațiile părților de a evalua impactul asupra mediului al anumitor activități la o etapă incipientă de planificare. De asemenea, prevede obligația generală a statelor de a se notifica și de a se consulta reciproc cu privire la toate proiectele majore luate în considerare, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra mediului în afara granițelor.
În cadrul ședinței au fost puse în discuție statutul Convenției Espoo și al Protocolului SEA, deciziile care urmează a fi adoptate de statele membre și informația cu privire la contribuțiile financiare. De asemenea, au fost adoptate deciziile privind aplicarea Convenției și Declarația de la Geneva.
Ședința a fost prezidată de Vladimir Cuc, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Geneva pe lângă Oficiul ONU, Organizația Mondială a Comerțului și alte organizații internaționale. Ministerul Mediului a fost reprezentat la ședință de Angela Panciuc, consultant principal în cadrul Direcției politici de prevenire a poluării. Aceste reuniuni reflectă angajamentul comunității internaționale de a colabora pentru un mediu mai sănătos și protejat.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!