Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice. Vezi când își deschide ușile Cybercor, primul Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică

0

Cybercor,  Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, își deschide oficial ușile pe 18 septembrie, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Miercuri, Cybercor va găzdui conferința internațională CyberCon Moldova, cu genericul „Educația, fundamentul unei culturi cibernetice reziliente”.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, partenerii Cybercor, experți în securitate cibernetică din țară și de peste hotare, profesori și studenți. Conferința va fi inaugurată de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, Adjuncta Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia, Erin Elizabeth McKee, Ambasadoarea Suediei, Katarina Fried și cea a Marii Britanii, Fern Horine, rectorul UTM, Viorel Bostan, fondatorul The Cyber Security Expert din Marea Britanie, Rob Pritchard, și mulți alții.

Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică pentru a forma specialiști cyber din rândul funcționarilor publici, autorităților centrale, locale, dar și din rândul studenților. Instituția urmează să contribuie la consolidarea securității cibernetice a Republicii Moldova și protejarea infrastructurii critice de amenințările tot mai mari în contextul războiului din Ucraina, dar și altor potențiale pericole cibernetice regionale.

Cybercor a fost creat de Guvernul Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și USAID, Suedia și Marea Britanie prin Proiectul Tehnologiile Viitorului. Partenerii Cybercor sunt Agenția de Securitate Cibernetică, Google, Cisco, Palo Alto Networks, Fortinet, Codwer și SigURL, cu contribuția Fundației Moldcell și Moldtelecom.

Institutul se află în incinta Universității Tehnice a Moldovei și se întinde pe o suprafață totală de 800 m². Acesta dispune de patru laboratoare specializate în simularea amenințărilor în  securitatea cibernetică și exerciții pentru echipa de securitate cibernetică, săli de pregătire și instruire, dar și sala de conferințe „Aula Magna”, în care se vor organiza evenimente cu până la 300 de participanți. Totalul investițiilor în infrastructura și echipamentele Cybercor ajung la două milioane de dolari. Dintre aceștia, 1,5 milioane de dolari reprezintă contribuția USAID, Suedia și Marea Britanie, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, iar 500.000 de dolari – a Universității Tehnice a Moldovei și Guvernului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata