Peste 300 de agenți economici din domeniul industrial și agricol participă la Expoziția jubiliară „Fabricat în Moldova”, aflată la cea de-a 20-a ediție.
Prezentă la festivitatea de inaugurare a evenimentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a apreciat tendința producătorilor autohtoni de a se reorienta, pentru a face față situațiilor de criză și a pune accentul pe calitate: „Expoziția Fabricat în Moldova este o carte de vizită a economiei moldovenești și vreau ca produsele pe care le găsim aici să fie de calitate, competitive, accesibile și să ne mândrim cu ele”.
Natalia Gavrilița a vorbit despre importanța pentru antreprenori a statutului de țară candidată la UE, primit de Republica Moldova în vara anului 2022: „Odată cu avansarea în procesul de integrare europeană, cresc oportunitățile, dar și provocările pentru businessul moldovenesc. Antreprenorii noștri obțin acces la milioane de noi consumatori, în același timp – trebuie să facă față unor cerințe noi, uneori mai severe, și să concureze cu producători mai mari”.
Șefa Executivului a evidențiat acțiunile de susținere a oamenilor de afaceri, dar a trecut în revistă și prioritățile Cabinetului de miniștri pentru perioada următoare.
„Guvernul are sarcina de a găsi echilibrul între promovarea intereselor agenților economici și protejarea drepturilor consumatorilor. Susținem mediul de afaceri prin digitalizarea serviciilor statului, reglementări mai inteligente și, desigur, financiar. Chiar ieri au fost alocate 230 de milioane de lei pentru compensarea consumului de gaze naturale al întreprinderilor. Am reușit, de asemenea, să mărim valoarea programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului până la 720 de milioane de lei, anul trecut. Acești bani au ajuns la 1375 de întreprinderi sub formă de granturi, garanții financiare, subvenții pentru participare la expoziții. În curând, vom lansa Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), care în trei ani ar urma să ajungă la o capitalizare de 2 miliarde de lei”, a adăugat prim-ministra.
La expoziție sunt prezente întreprinderi industriale, de textile și mobilă, dar și numeroase întreprinderi din sectorul agroindustrial, cu produse alimentare și băuturi. Printre participanți se numără și 40 de companii noi. În cele două pavilioane pot fi găsite expoziții colective ale raioanelor republicii, ale instituțiilor publice prestatoare de servicii, precum ANOFM, CNAS, ODA, AIPA, Agenția de investiții, organizații nonguvernamentale sau meșteri populari.
Noutatea ediției din acest an a expoziției, la care sunt așteptați circa 50 de mii de vizitatori, constă în organizarea unui Forum în domeniul vinificației, la care vor participa reprezentanți din România, Italia, Spania, Belgia, Polonia și Turcia. Scopul acestuia este stabilirea preventivă a unor întrevederi dintre reprezentanții delegațiilor străine, care vor vizita expoziția, și producătorii autohtoni, ceea ce va conduce la aprofundarea relațiilor de colaborare și stabilirea unor parteneriate durabile între antreprenorii din țară și de peste hotare.
Ediția a 20-a a expoziției „Fabricat în Moldova” se desfășoară în incinta CIE Moldexpo și va putea fi vizitată până pe 5 februarie.