Noi reguli pentru psihologi: Atestatul de liberă practică devine obligatoriu

0

Activitatea psihologilor din Republica Moldova va fi mai bine reglementată. Ei nu vor putea profesa dacă nu primesc un atestat de liberă practică de la Colegiul Național al Psihologilor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament.

În ultimii ani, în Republica Moldova, au apărut mulți așa-ziși psihologi care nu dețin studii de specialitate. Din acest motiv a apărut necesitatea de a reglementa această profesie.

„Orice psiholog care va decide să desfășoare activitate privată sau va decide să activeze cu drept de liberă practică va trebui să treacă o validare a pregătirii sale profesionale în baza unui dosar pe care îl va prezenta Colegiului Național al Psihologilor. Și în dependență va elibera sau nu va elibera acest atestat”, a declarat deputatul PAS Liliana Grosu.

Odată cu votarea acestei legi va fi creat și un Registru unic al Psihologilor. Cetățenii se vor putea informa despre experiența profesională a specialiștilor.

„Este un proiect de lege care va aduce beneficii profesioniștilor pentru că vor avea condiții egale de activitate și de concurență corectă. Pe de altă parte va fi un beneficiu enorm pentru oamenii care sunt în căutare serviciilor de asistență psihologică”, a adăugat Liliana Grosu.

Specialiștii în domeniu susțin inițiativa legislativă.

„Piața este destul de saturată cu specialiști în domeniul psihologiei. Totodată, pe piață avem și specialiști care nu întocmai se încadrează în acele standarde și cerințe pe care trebuie să le respecte un psiholog, un psihoterapeut care lucrează cu persoanele pe probleme destul de dificile. Deci vor fi stabilite niște reguli la care vor trebui să se conformeze”, a declarat președintele CNPAC, psihologul Daniela Sîmboteanu.

„Pe parcursul anilor am înțeles că într-adevăr noi avem nevoie de această lege. De multe ori se întâmplă chiar și la mine la cabinet că vin beneficiari ai altor servicii psihologice unde văd că lucrurile au luat cu totul o altă întorsătură. Când intru în esență, psihologul de acolo are doar niște cursuri”, a spus psihologul Svetlana Gorea.

Potrivit proiectului de lege, psihologii cu drept de liberă practică își pot stabili tarifele pentru servicii în baza unui plafon aprobat de Consiliul Național al Psihologilor. Iar în cazul în care vor comite abateri, vor fi sancționați. Proiectul de lege urmează a fi dezbătut și votat în Parlament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata