Parlamentul s-a mutat în stradă. Protestatarii au votat unanim proiectele de lege ale fracțiunii Partidului „ȘOR”, respinse anterior de majoritatea PAS

0

Proiectele de lege propuse de fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”, menite să sprijine cetățenii pe timp de criză, care au fost respinse anterior de majoritatea PAS, au supuse din nou votului. De această dată însă, pe post de deputați au fost manifestanții care protestează non-stop în „Orășelul Schimbării”, din centrul capitalei. După ce au fost prezentate publicului, acestea au fost „adoptate” cu vot unanim de către cetățeni.

În timp ce în Parlament se desfășura ședința de plen, cu participarea deputaților PAS și PSRM, reprezentanții fracțiunii Partidului „ȘOR” au ales să o boicoteze și să se reunească în fața în fața mulțimii care protestează de patru zile în fața instituției legislativului.

Parlamentarii au adus cu ei proiectele sociale, pe care le-au propus anterior votului în plen, dar nu au trecut de majoritatea PAS. Printre acestea se numără inițiativa de a reduce TVA, de la 20% la 8%, în cazul importului de fertilizanți pentru agricultori, scutirea angajaților tineri de taxe și impozite, în primii ani de muncă, impozitarea cu 50 la sută din venit a băncilor comerciale, compensarea dobânzilor la credite, ca urmare a scumpirii lor, pentru beneficiarii Programului „Prima Casă”, precum și proiectul de lege privind acordarea unui ajutor unic de 10 mii de lei cetățenilor cu venituri lunare mai mici de 5 000 de lei. Spre deosebire de majoritatea PAS, protestatarii au votat unanim pentru toate aceste inițiative.

„Proiectele noastre au un singur scop – de a ajuta țara și cetățenii. Pentru că noi, Partidul „ȘOR”, am spus din start că venim în Parlament să rezolvăm problemele cetățenilor, nu să discutăm chestiuni abstracte, cum fac cei din PAS. Vocea noastră în acest Parlament nu este însă auzită, iată de ce suntem nevoiți să discutăm aceste probleme direct cu cetățenii și să căutăm soluții împreună. Iar acest Parlament, care lucrează împotriva poporului, să-l determinăm să plece. Pentru că el tot din banii poporului este întreținut și ne costă foarte scump, de altfel, mai ales după ce acești nesimțiți și-au majorat propriile salarii, în timp ce lumea moare de foame”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, cea care a și prezentat proiectele de lege.

Colegul său de fracțiune, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a accentuat că, prin această atitudine, majoritatea PAS încalcă nu doar drepturile cetățenilor, dar și Regulamentul Parlamentului.

„Toate proiectele noastre fie nu primesc avizul Guvernului, fie nici nu ajung să fie examinate. Asta deși Regulamentul Parlamentului obligă majoritatea parlamentară ca, cel puțin o dată în lună, să examineze proiectele opoziției. Dar acest lucru nu se întâmplă. Prin urmare, nouă nu ne rămâne altceva decât să cerem dizolvarea acestui Parlament și să cerem alegeri anticipate”, a spus Vadim Fotescu.

Cu un mesaj în fața mulțimii a venit și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, prin videoconferință. 

„Dragi cetățeni, noi luptăm acum pentru ca țara noastră să o ducă bine mâine, pentru tarife normale la resursele energetice, pentru salarii și pensii decente, pentru ca să nu mai slujim intereselor străine, pentru ca cei care conduc țara să se gândească doar la oameni. Din păcate, clădirea Parlamentului s-a transformat într-un circ absurd. Parlamentul și Guvernul sunt nefuncționale, Președinția lucrează pentru alte state. Singura cale este organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Vă asigur că vom obține foarte curând acest lucru și numai dacă, în acest scuar, vor veni 100 de mii de oameni”, a dat asigurări Ilan Șor.

În context, deputații Partidul „ȘOR” i-au îndemnat repetat pe cetățenii moldoveni să iasă masiv în stradă, duminică, 25 septembrie, și să ceară cu toții demisia in corpore a guvernării PAS și declanșarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata