Partidului Politic Șor a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 ianuarie, de către reprezentanții Agenției Servicii Publice.
În acest context, Agenția Servicii Publice a venit cu un scurt istoric al entităţii politice vizate.
La data de 26.02.1999, de către Ministerul Justiţiei a fost reînregistrată Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE”, în conformitate cu prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii privind partidele politice şi alte organizaţii social-politice.
La data de 03.11.2008, Ministerul Justiţiei prin decizia nr. 72, a înregistrat statutul în redacţie nouă al entităţii politice respective.
La data de 01.09.2008, Ministerul Justiţiei a emis decizia de refuz a înregistrării statutului, în redacţie nouă.
La data de 12.07.2016, prin decizia Ministerului Justiţiei nr. 334, a fost înregistrată modificarea datelor din Registrul de stat cu privire la alegerea conducătorului Mişcării Social Politice „RAVNOPRAVIE” – Ilan ŞOR.
La data de 07.11.2016, în temeiul procesului-verbal al Congresului al VII-lea al formaţiunii politice respective, Ministerul Justiţiei a înregistrat statutul în redacţie nouă, cu schimbarea denumirii din Mişcarea Social Politică „RAVNOPRAVIE” în Partidul Politic „ŞOR” şi înregistrarea simbolicii acestuia.
La data de 04.09.2017, prin decizia Ministerului Justiţiei a fost înregistrată modificarea sediului Partidului Politic „ŞOR”: mun. Orhei, str. Vasile Lupu nr. 36, of. 326.
La data de 23.09.2021, a fost înregistrat statutul în redacţie nouă al Partidului Politic „ŞOR” şi modificarea datelor în Registrul de stat cu privire la realegerea administratorului (Preşedintelui).
La data de 13.09.2023 a fost inițiată procedura de dizolvare a Partidului Politic „ŞOR”.
Luni, 19 iunie, CC a admis sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat. Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.
La hotărârea de declarare a partidului neconstituțional, a fost formulată o opinie disidentă de magistratul Serghei Țurcan și o opinie separată de către judecătorul Vladimir Țurcanu.