Partidul „ȘOR”: Decizia de ridicare a mandatului de deputat al lui Ilan Șor este ilegală

0

„Încă un abuz din partea guvernării!”. Așa a calificat Partidul „ȘOR” decizia Parlamentului de a-l priva de mandatul de deputat pe Ilan Șor. Potrivit unui comunicat al partidului, ridicarea mandatului nu poate avea loc până la epuizarea de către liderul formațiunii a tuturor căilor de atac interne.

„Or, hotărârea Curții de Apel Chișinău, prin care Ilan Șor a fost condamnat definitiv, la comandă politică directă din partea Maiei Sandu, nu este irevocabilă și poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Ținând cont de multiplele abateri procesuale din acest proces de judecată, putem admite că soluțiile CSJ ar putea fi altele, inclusiv trimiterea dosarului la rejudecare”, se menționează în comunicatul Partidului „ȘOR”.

De asemenea, formațiunea precizează că legislația națională nu reglementează în acest moment procedura de ridicare a mandatului de deputat în astfel de cazuri. „Așadar, cadrul normativ în acest sens este Constituția și hotărârile Curții Constituționale de interpretare a Legii Fundamentale. Prin hotărârea nr. 2 din 20 ianuarie 2015, prin care a fost interpretat art. 70 din Constituție, CC a stabilit fără echivoc că încetarea de drept a mandatului de deputat survine doar în cazul emiterii unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Mai mult, jurisprudența CEDO stabilește că persoana nu poate fi considerată că are statut de condamnat, până nu vor fi epuizate toate căile ordinare de atac, iar hotărârea în privința sa va deveni irevocabilă – art. 4 din Protocolul 7 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului”, se mai specifică în comunicat.

Conducerea formațiunii subliniază că decizia în cazul lui Ilan Șor demonstrează conotația profund politică a acestui proces. „Orice decizie politică de ridicare a mandatului Liderului nostru Ilan Șor până la epuizarea tuturor căilor de atac va reprezenta o sfidare a Constituției, a Convenției Europene, va reprezenta un nou atac asupra statului de drept și a democrației, un atac asupra voinței cetățenilor, care i-au acordat partidului vot de încredere”, se concluzionează în comunicat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata