Peste 1.300 de persoane au murit în timpul pelerinajului Hajj din acest an din Arabia Saudită. Credincioșii s-au confruntat cu temperaturi extrem de ridicate la locurile sfinte islamice din regatul deșertic, au anunțat duminică autoritățile saudite. Ministrul saudit al sănătății a declarat că 83% dintre cele 1.301 decese au fost pelerini neautorizați care au parcurs distanțe lungi în temperaturi ridicate pentru a îndeplini ritualurile Hajj în orașul sfânt Mecca și în jurul acestuia, scrie AP.
Printre decedați se numără peste 660 de egipteni. Toți, cu excepția a 31 dintre aceștia, erau pelerini neautorizați. Egiptul a revocat licențele a 16 agenții de turism care au ajutat pelerini neautorizați să călătorească în Arabia Saudită.
Printre decese se numără, de asemenea, 165 de pelerini din Indonezia, 98 din India și alte câteva zeci din Iordania, Tunisia, Maroc, Algeria și Malaezia, potrivit unei numărători Associated Press. De asemenea, doi cetățeni americani au fost raportați morți.
AP nu a putut confirma independent cauzele deceselor, dar unele țări, precum Iordania și Tunisia, au dat vina pe căldura crescândă. Jurnaliștii AP au văzut pelerini leșinând din cauza căldurii toride, în special în a doua și a treia zi de Hajj.
Din punct de vedere istoric, decesele nu sunt neobișnuite la Hajj, care a văzut uneori peste 2 milioane de persoane călătorind în Arabia Saudită pentru un pelerinaj de cinci zile. În istoria pelerinajului au avut loc, de asemenea, debandade și epidemii mortale.
Dar numărul din acest an a fost neobișnuit de mare, sugerând circumstanțe excepționale.
În 2015, o debandadă în Mina a ucis peste 2 400 de pelerini, acesta fiind cel mai mortal incident care a afectat vreodată pelerinaju. Arabia Saudită nu a recunoscut niciodată întregul bilanț al debandadei. La începutul aceluiași an, o altă prăbușire a unei macarale la Marea Moschee din Mecca a provocat moartea a 111 persoane.
Al doilea cel mai mortal incident de la Hajj a fost o debandadă din 1990, care a ucis 1 426 de persoane.
În timpul perioadei Hajj din acest an, temperaturile maxime zilnice au variat între 46 de grade Celsius și 49 de grade Celsius în Mecca și în locurile sacre din oraș și din împrejurimi, potrivit Centrului național saudit pentru meteorologie. Unii oameni au leșinat în timp ce încercau să efectueze lapidarea simbolică a diavolului.
Hajj, unul dintre cei cinci piloni ai islamului, este una dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Peste 1,83 milioane de musulmani au efectuat Hajj în 2024, dintre care mai mult de 1,6 milioane din 22 de țări și aproximativ 222 000 de cetățeni și rezidenți saudiți, potrivit autorităților saudite pentru Hajj.