Mă bucur să trăiesc într-o epocă în care construim poduri, conexiuni energetice, gazoducte și viitor european acolo unde anterior era sârmă ghimpată și înstrăinare, a transmis prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița într-un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.
”Felicitări, România! Urări de bine tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului! De ziua națională a României celebrăm înțelegerea, ajutorul reciproc și legăturile istorice care unesc destinele țărilor noastre”, a completat aceasta.
Premierul moldovean și-a exprimat speranța că va fi organizată cât mai curând ”ședința comună a guvernelor” și că ”proiectele de care au nevoie cetățenii ambelor țări” vor fi accelerate.
Începând cu 1990, România serbează la 1 decembrie Ziua Națională.
Ziua de 1 Decembrie 1918, ziua în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția de Unire cu România, a însemnat sfârșitul procesului de desăvârșire a unității naționale românești început în acel an, 1918, prin actul unirii Basarabiei cu România, adoptat de Sfatul Țării din Chișinău, la 27 martie/9 aprilie, și continuat prin actul unirii Bucovinei cu Patria Mamă, adoptat de Congresul General al Bucovinei, la Cernăuți, la 15/28 noiembrie.
Marea Unire s-a înfăptuit așadar, atât ca urmare a unei conjuncturi politice internaționale favorabile, marcate de principiul wilsonian al naționalităților și de efervescență a mișcărilor de eliberare națională și socială, cât și a curajului și eroismului soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial și nu în ultimul rând, al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate.