Primii moldoveni din diasporă au votat deja prin poștă

0

Primii alegători au votat deja în alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie și au trimis voturile prin poștă. Pentru prima dată în istoria R. Moldova, votul a început de timpuriu datorită unei schimbări legislative, care a făcut posibil acest lucru pentru moldovenii aflați în SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat anterior că a primit și înregistrat cereri de a vota prin poștă din partea a 1.800 de moldoveni stabiliți în cele șase țări occidentale, iar jurnaliștii de la Europalibera.org a primit confirmări video ale votului din partea unor alegători stabiliți în Statele Unite, transmite Știri.md.

Majoritatea parlamentară PAS a permis votul prin poștă pentru moldovenii din cele șase țări, explicând că alegătorii sunt răspândiți pe arii extinse și le este greu să parcurgă distanțe lungi până la puținele secții de votare pe care autoritățile le pot deschide.

Însă, în timp ce opoziția pro-rusă a criticat ceea ce au numit o introducere selectivă a votului prin poștă în țările unde moldovenii votează cu forțele pro-occidentale, numărul celor care s-au înregistrat să voteze prin poștă este redus.

Moldovenii din SUA cu care au vorbit jurnaliștii au spus că, pe de o parte, campania de informare a fost redusă, iar pe de altă parte, mulți dintre alegătorii activi preferă să meargă la secțiile de votare, văzând în alegeri și o șansă de a socializa.

Cei care au optat să voteze prin poștă primesc acasă plicuri conținând o instrucțiune ilustrată, trei buletine de vot de culori diferite, pentru ambele tururi de scrutin la prezidențiale și pentru referendum, o declarație pentru abținerea de la vot multiplu și păstrarea secretului votului.

De asemenea, aceștia primesc plicuri pentru returnarea buletinelor, care au etichete de securitate, sunt depersonalizate și au timbru preplătit către Ambasada R. Moldova din țara respectivă. CEC monitorizează traseul votului și informează alegătorii prin email dacă acesta a ajuns sau a fost invalidat. Pentru a fi valabile, voturile trebuie recepționate de Ambasade cel târziu joi, 17 octombrie, ora 18:00.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata