Procurorul General interimar cere ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Ilan Şor

0

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, solicită ridicarea imunităţii parlamentare a preşedintelui fracţiunii „ŞOR” Ilan Şor.


El a transmis Parlamentului 9 cereri în acest sens, în care se invocă implicarea lui Şor în escrocherie, spălare de bani, conducerea unei organizaţii criminale şi fals în declaraţii. Documentele vor fi examinate în următoarele zile, după care Robu ar urma să vină în plenul Parlamentului cu această solicitare.


Dacă deputaţii vor vota ”pentru ”, atunci procurorii îl vor putea reţine şi percheziţiona.
Acum Ilan Şor nu se află în Republica Moldova.
Într-o intervenţie live pe reţelele de socializare, preşedintele fracţiunii ŞOR a menţionat că prin astfel de acţiuni, guvernarea PAS încearcă să-şi ascundă eşecurile.

„Nouă cereri de la Procuratura Generală. Cerere privind încuviinţarea imunităţii parlamentare deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Ilan Şor. Aceste cereri şi materialele de la Procuratura Generală vor fi transmise Comisie juridice, numiri şi imunităţi.”

Potrivit cererilor depuse de procurorul general interimar, Ilan Şor ar putea fi cercetat pe 9 capete de acuzare. Robu însă nu a oferit detalii în acest sens. Preşedintele Direcţiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate, a precizat că solicitările vor fi examinate vineri sau luni. Anunţul privind parvenirea acestor cereri a fost făcut în plenul Legislativului de către preşedintele Parlamentului Igor Grosu, iar imediat după asta, reprezentanţii fracţiunii partidului „ŞOR” au solicitat o pauză.

„Stimate domnule preşedinte, conform drepturilor noastre, solicităm pauză de 45 de minute din partea fracţiunii Partidului „ŞOR”.”

„Văd că principiul pauzele lungi şi dese.. cred că sunt cheia marilor succese, nu ştiu… procedural trebuie să dau curs acestei solicitări.”

„Vreau să vă rog să aveţi un pic de clemenţă data viitoare faţă de colegii noştri din dreapta. Nu de alta, dar care s-a apucat de pahare, care de inimă, care s-a înnegrit, care s-a înroşit. Cel puţin să chemaţi asistenta medicală când faceţi astfel de anunţuri. ”

Într-o intervenţie live pe pagina de facebook, Ilan Şor a declarat că, de fapt, guvernarea PAS nu este interesată să rezolve problema miliardului furat, ci doar îşi face PR politic pe seama acestui subiect.

„Maia Sandu a demonstrat că tema miliardului o interesează doar pentru PR, nimic concret în acest sens nu are de gând să facă. Prin subiectul furtului miliardului încercaţi să ascundeţi eşecurile guvernării voastre. Distrageţi atenţia oamenilor de la problemele reale.”

În cadrul unui briefing, deputaţii Partidului „ŞOR” au spus că reprezentanţii puterii au organizat un spectacol de prost gust.

„Puterea această mincinoasă nu este în stare să le ofere oamenilor să le ofere pâine, să-i ajute, să aibă grijă de ei şi le bagă cu de-a sila circ pe gât. Au venit facturile la gaz şi regina cu toţii clovnii ei nu mai ştiu cum să acopere calvarul la care i-au supus pe oameni. Noi înţelegem, doamna Sandu şi compania dumneavoastră, că vă temeţi de Ilan Şor. ”

Preşedinţia a anunţat că nu va comenta declaraţiile Marinei Tauber. Ilan Şor a rămas fără imunitate parlamentară şi în legislatura trecută. Atunci, tot Dumitru Robu a cerut permisiunea de a-l ancheta pe preşedintele Partidului “ŞOR” în mai multe dosare de corupţie. Totuşi, Ilan Şor plecase din ţară înainte de a rămâne fără imunitate. El a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis într-un dosar privind frauda bancară. Ilan Şor se declară nevinovat şi a atacat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul este încă pe rol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata