Protest al Partidului „ȘOR” în contextul vizitei la Chișinău a Ursulei von der Leyen: „UE, Maia Sandu te minte!”

0

Zeci de oameni au protestat astăzi în scuarul teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, lângă Președinție, în contextul vizitei la Chișinău a Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Manifestanții i-au cerut demnitarului european să asculte opinia poporului Republicii Moldova despre guvernare și au acuzat-o pe șefa statului de prezentarea unor rapoarte distorsionate oficialilor de la Bruxelles asupra stării reale din țară.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a declarat în fața protestatarilor că reprezentanții conducerii Uniunii Europene nu cunosc greutățile prin care trece poporul Republicii Moldova, deoarece autoritățile de la Chișinău ascund starea reală.

„Ursula von de Leyen se întâlnește nu cu poporul Republicii Moldova, ci cu președintele Maia Sandu, care, după cum știți, în perioada protestelor, niciodată nu a ieșit să discute cu oamenii sau să întreprindă măcar ceva pentru a le îmbunătăți viața. Astăzi, este o nouă ședință a Parlamentului, din nou cu o agendă sterilă, fără niciun proiect important pentru oameni. Guvernanții așteaptă un singur eveniment – interzicerea Partidului „ȘOR”, a menționat Vadim Fotescu.

Președintele raionului Orhei, Dinu, Țurcanu, a menționat că guvernarea și poporul Republicii Moldova trăiesc în lumi paralele și Occidentul cunoaște doar versiunea oficială, prezentată de autorități.

„Suntem astăzi aici, pentru a-i atrage atenția președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen asupra problemelor grave pe care le are țara noastră, la capitolul statul de drept și respectarea principiilor democratice. Vrem să știe că protestele pe care le organizăm nu au nimic în comun cu geopolitica. Republica Moldova este prin definiție o țară europeană, chiar dacă se află la periferia Europei, într-o menghină geopolitică și are specificul său. Atunci când a ales această guvernare, cetățenii au sperat că se vor produce lucruri frumoase – consolidarea democrației, dezvoltarea economică și redarea demnității demnitarilor. Guvernanții actuali repetă greșelile nașului politic – Vlad Filat și e bine ca Ursula von der Leyen să cunoască acest lucru”, a menționat Dinu Țurcanu.

La rândul său, consilierul municipal Chișinău din partea Partidului „ȘOR”, Valerii Klimenko, a acuzat-o pe președintele Maia Sandu că acoperă fărădelegile guvernării PAS.

„Ea este împotriva poporului, ea face totul pentru a-și proteja anturajul corupt. Când Ilan Șor a prezentat dovada clară a banilor din conturile consilierilor și membrilor de Guvern, ea a spus că e vorba despre fake și a preferat să-și apere subalternii”, a specificat Valerii Klimenko.

Critici la adresa guvernării au fost lansate și de către deputatul Partidului comuniștilor, Diana Caraman. Ea a menționat că ambasadele și oficialii europeni conspiră la instaurarea dictaturii în țara noastră.

„Atât oficialii europeni, cât și cei ai SUA ne-au spus că este important să construim un stat de drept, deși noi ne confruntăm în fiecare zi cu sfidarea flagrantă și călcarea în picioare a drepturilor omului, iar cei de peste hotare, care o sprijină pe Maia Sandu, închid ochii asupra tuturor acestor fărădelegi”, a mai spus Diana Caraman.

Oamenii au purtat pancarte cu mesaje în engleză, adresate inclusiv președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe care scria „UE, Maia Sandu te minte!”, „Ursula, nu acoperi dictatura Maiei Sandu!” și „Tăcerea voastră naște monștri!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata