Premierul Dorin Recean a vorbit cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, imediat ce acesta a revenit de la Moscova, unde a discutat despre posibilitatea reluării livrărilor de gaze în stânga Nistrului. Despre aceasta a anunțat Dorin Recean în cadrul unei emisiuni la Pro TV. Premierul a spus că actuala criză energetică în regiunea transnistreană a fost provocată de Rusia, care nu are drept scop să caute soluții, ci să destabilizeze situația din Republica Moldova.
„Vadim Krasnoselski s-a întors de la Moscova cu impresia că Moscova a hotărât problema și i-a oferit o soluție reală pe gaz. Or, Moscova nu i-a oferit o soluție și i-a indus administrației din stânga Nistrului, care este neconstituțională de altfel, ideea că Republica Moldova blochează livrările de gaze naturale. Și era obiectivul meu în această discuție să temperez spiritele și să nu admit escaladarea situației”, a spus Dorin Recean, precizând că Vadim Krasnoselski a plecat la Moscova în baza unui pașaport rusesc, acesta având și cetățenia Ucrainei.
Premierul a subliniat că acea companie, care ar fi încheiat un contract cu Tiraspoltransgaz, nu are cum să propună o soluție reală și legală, deoarece, potrivit legislației Republicii Moldova, doar Moldovagaz are dreptul să livreze gaze în stânga Nistrului, asta pentru că „în stânga Nistrului nu există piață liberă, ci există ocupație rusească”.
„De ce au avut nevoie de scheme foarte sofisticate în timp ce există un contract foarte bine stabilit și care trebuia respectat? Orice a pretins că propune această companie nu corespunde criteriilor de combatere a spălării banilor în ceea ce privește plata pentru gazele naturale și tranzit. Nici rezervări de capacitate nu au existat. Ceea ce a existat este o următoare operațiune a Rusiei de a spune că „noi vrem să livrăm gaze naturale, după ce tot noi nu le-am livrat, dar Chișinăul se opune”. Deci, această companie nu a propus și nu are cum să ofere o soluție reală”, a declarat Recean.
În schimb, Recean a menționat că o soluție reală a fost propusă de către Chișinău – organizarea livrărilor de gaze contra plată, doar că Rusia nu dorește să găsească soluții, ci să destabilizeze situația din Republica Moldova.
„Gazele pot fi furnizate în orice moment. Este mai scump să organizezi logistica gazelor dacă o faci de azi pe mâine. Soluțiile au fost puse pe masă. Ele nu au fost acceptate pentru că intenția reală este să creeze o problemă pe care tot ei au creat-o. Intenția reală este că creeze o criză, s-o perpetueze, să o mărească și aceasta, dintr-o criză umanitară, să se transforme în una de securitate. Or, Rusia asta țintește să destabilizeze Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul.
Premierul a mai menționat că reluarea livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului, indiferent de cantități, nu înseamnă că nu ar putea fi sistată din nou peste o lună sau două. De aceea, procurarea din nou a energiei electrice de la Cuciurgan pentru malul drept nu este posibilă, fără garanții că livrările de gaze nu vor fi oprite. „Nu văd cine ar putea să ofere asemenea garanții. Noi am observat că dacă nu există aceste garanții, atunci pe cetățeni îi costă mai scump”.
Pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat recent că livrările de gaze naturale din Rusia către regiune vor fi reluate în curând. Declarațiile au fost făcute după vizita sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Energiei din Rusia.
Detalii despre ruta de transport și cine va acoperi costurile de tranzit deocamdată nu se cunosc.
„Gazul care va fi livrat este suficient pentru a asigura funcționarea tuturor centralelor termice, producția de energie electrică și activitatea întreprinderilor. Este un gaz cu caracter umanitar”, a declarat Krasnoselski.
Ulterior, o companie din dreapta Nistrului a anunțat că ar fi semnat cu Tiraspoltransgaz un contract de livrare a gazelor de pe bursele europene.
Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie. Ca urmare, situația a generat deconectări masive de gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.
Experții sugerează că actuala criză energetică și socială din stânga Nistrului a fost creată artificial de Federația Rusă, ca parte a unei strategii mai ample de a destabiliza Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Situația dată ar putea fi utilizată pentru a obține capital politic, opoziția având șanse să se prezinte drept „salvatori” în fața electoratului.