Reprezentanții Partidului „ȘOR” acuză forțele de ordine că încalcă brutal dreptul cetățenilor la întrunire și protest și că execută ordine ilegale date de exponenții guvernării PAS

0

Reprezentanții Partidului „ȘOR” acuză forțele de ordine că încalcă brutal dreptul cetățenilor la întrunire și protest și că execută ordine ilegale date de exponenții guvernării PAS. Mai mult, ei îi îndeamnă pe reprezentanții comunității internaționale să nu mai închidă ochii la abuzurile actualei puteri și să demonstreze că țin, cu adevărat, la valorile democratice, pe care pretind că le apără.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, au atras atenția asupra mai multor abuzuri comise de forțele de ordine în raport cu participanții la protestele care au început duminică și care se desfășoară în regim non-stop, în fața Parlamentului.

Potrivit Reghinei Apostolova, poliția, la indicația directă a Maiei Sandu și a subordonaților săi din PAS, recurge la intimidări, șantaj și alte ilegalități, pentru a împiedica oamenii să-și exercite dreptul constituțional la proteste. Ea a menționat că, începând cu ziua de duminică, 18 septembrie, astfel de abuzuri au loc cu regularitate. În context, deputatul a amintit că forțele de ordine au sechestrat, fără un temei legal, două scene și echipamentele de sonorizare, care urmau să fie folosite la protest, a intimidat transportatorii, a confiscat bunurile personale ale oamenilor, dar și corturi, saltele, umbrele, scaune și alte obiecte de la cei care au decis să protesteze non-stop în centrul capitalei.

Apostolova a povestit și despre un caz, petrecut în noaptea de duminică spre luni, când unui cetățean i-a fost sechestrată mașina personală, cu toate bunurile din interior, ca ulterior acesta să rămână și fără portofeul în care avea acte și bani. Ea a menționat că a mers, alături de colegul său de fracțiune, Vadim Fotescu, la secția de poliție, pentru a afla ce se întâmplă, însă superiorul polițiștilor a refuzat să se întâlnească cu ei, după ce i-a lăsat să aștepte o oră și jumătate în inspectorat.

„Dacă poliția manifestă un asemenea comportament în raport cu deputații, vă imaginați ce pățesc oamenii de rând?”, a întrebat deputatul.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care este și unul dintre organizatorii acțiunilor de protest, a menționat că poliția încalcă grav prevederile legii cu privire la întrunirile publice, care o obligă expres să apere, în primul rând, interesele protestatarilor, nu ale puterii politice. El a făcut trimitere și la un articol din ea, care spune că, în cazul în care prevederile legale nu sunt suficient de explicite și lasă loc de interpretări, dreptul cetățeanului la întrunire și protest prevalează întotdeauna. Remarca a fost făcută în contextul în care polițiștii au limitat unilateral numărul de corturi pe care protestatarii voiau să le instaleze în „Orășelul Schimbării”, invocând faptul că acesta nu este specificat în declarația prealabilă depusă la Primărie de către organizatori.

În plus, președintele raionului Orhei a remarcat faptul că forțele ordine nu au niciun temei legal să confiște bunurile protestatarilor, sub pretextul că nu ar avea acte de proveniență asupra lor, în condițiile în care acestea urmau a fi folosite în scopuri personale, nu comerciale.

Astfel, el a anunțat că, mâine, începând cu ora 13:00, protestatarii vor aduce și mai multe corturi, pe care le vor instala în fața Parlamentului și a invitat presa, dar și pe reprezentanții comunității internaționale să fie prezenți, pentru a monitoriza acțiunile poliției.

În aceeași ordine de idei, Dinu Țurcanu le-a adresat un mesaj misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, care promovează democrația și drepturile omului, pe care le-a învinuit de duble standarde, în raport cu cetățenii Republicii Moldova și actorii politici pe care îi simpatizează. El le-a amintit că aceeași atitudine au manifestat-o și în cazul Guvernului Filat, „nașul politic al actualei guvernări”, iar ca urmare, încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile europene s-a diminuat considerabil.

În ceea ce-i privește pe reprezentanții instituțiilor de forță, Dinu Țurcanu le-a atras atenția că anume cei pe care îi apără azi au maltratat polițiștii, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, și au comis o lovitură de stat, pentru a ajunge la putere. În context, el a reiterat că protestele Partidului „ȘOR” se vor desfășura exclusiv în limitele legale și că ei, ca reprezentanți ai opoziției, nu vor aplica aceleași metode pe care le-au aplicat reprezentanții actualei guvernări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata