Republica Federală Germania (RFG) marchează astăzi Ziua Națională – aniversarea reunificării din 3 octombrie 1990.
Suprafața țării este de 357 de mii de km2, cu 83,02 milioane de locuitori, fiind țara cu cea mai mare populație din Uniunea Europeană.
Este o republică federală parlamentară, alcătuită din 16 state, numite landuri. Capitala federală este orașul Berlin, cu o populație de peste 3,4 milioane de locuitori. Germania a fost membru fondator al Comunității Europene în 1957, care a devenit Uniunea Europeană în 1993. Ţara este membru al Organizației Națiunilor Unite, NATO, G8, G20 şi OCDE.
Industria germană este una dintre cele mai dezvoltate din lume. Germania exportă maşini și utilaje industriale, mijloace de transport, produse metalurgice, chimice și alimentare. Importă minereuri de fier, metale neferoase, petrol și produse petroliere, materii prime pentru industria textilă. RFG este pe locul 5 în topul ţărilor care au investit în Republica Moldova. Printre cele mai mari întreprinderi se numără Dräxlmaier, Südzucker, Mabanaft, Knauf, Metro, Steilmann, Schenker.
De asemenea, Germania oferă Republicii Moldova burse universitare şi post-universitare prin intermediul programelor DAAD, precum şi al altor programe, inclusiv în domeniul învățământului secundar profesional. Limba germană este studiată în țara noastră în circa 90 de şcoli de către 13 mii de elevi.
Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Germania au fost stabilite la 30 aprilie 1992.
Conform informației prezentate de Agenția Servicii Publice, în prezent în Republica Moldova activează 427 de întreprinderi cu capital german, investițiile însumând 773,353 mln de lei. După volumul capitalului investit, Germania se află pe locul 6 printre principalii investitori ai țării noastre, iar după numărul întreprinderilor – pe locul 7. Printre cei mai mari investitori germani în Moldova se numără: Südzucker, Dräxlmaier, Steinel Electronic, Gebauer & Griller, Kaufland ș.a.
Cu suportul Guvernului Germaniei, în țara noastră derulează un nou proiect de asistență tehnică moldo-german, privind Dialogul pe Politici Agricole, în cadrul căruia o echipă de experți internaționali sprijină Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în alinierea politicilor și sistemelor administrative în agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară la cerințele UE. Este vorba de un program complex, care include mai multe acţiuni noi şi uneori mai puţin tradiţionale, pentru a impulsiona şi eficientiza sectorul agroindustrial autohton.
Activitățile proiectului sunt finanțate de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania și implementat de Consorțiul Berlin Economics și DLG International.
Comerțul total al Republicii Federale Germania cu Republica Moldova a crescut anul trecut cu 5,3% față de anul 2022, conform Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), datele fiind preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis. Potrivit sursei citate, volumul comerțului între cele două state a depășit 871,2 milioane de euro. Exporturile Germaniei către Republica Moldova au însumat 547,7 milioane de euro, fiind mai mari cu 2%, în timp ce importurile s-au ridicat la 323,5 milioane de euro, înregistrând o creștere cu 11,4%. Republica Moldova ocupă locul 95 în clasamentul partenerilor comerciali ai Germaniei.