Investigarea furtului miliardului se mișcă lent. Procurorul general interimar a declarat că instituția simte o mare lipsă de profesioniști.
”Problema care este acum în Procuratură este lipsa personalului calificativ, lipsa specialiștilor, traducătorilor, asta e cea mai mare problemă”, a declarat Robu la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, transmite democracy.md.
În cele din urmă, procurorul general interimar a menționat că procurorii au anumite mișcări în dosarul de rezonanță.
”Procurorii care efectuează urmărirea penală au efectuat un volum extrem de mare de muncă pe prezenta cauză penală.
Ca să înțelegeți volumul, cauza este constituită din aproximativ 3.000 de volume, un volum dispune de 250 de file. Până la moment, în 10 cauze penale au fost disjunsă, a fost finisată urmărirea penală și a fost expediată în instanța de judecată, în privința a 17 persoane.
Tot în cadrul acestei cauze penale sunt investigate la moment în jur de 70 de persoane, dintre care 66 au calitate de învinuit.
Din câte cunosc, în timpul apropiat urmează să fie expediată în instanța de judecată o altă cauză penală în privința foștilor conducători ai Băncii Naționale, este un volum enorm de mare”, a declarat Robu.
Acesta a mai menționat că procurorii au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de aproximativ șapte miliarde de lei, ”ceea ce acoperă peste 50% din suma prejudiciului cauzat statului”.
”Bunurile sechestrate se află atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în afara țării – Franța, Elveția, România.
Este o cauză complexă în care majoritatea acțiunilor au fost efectuate atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în afara statului. Pe prezenta cauză penală avem înaintate în jur de 92 de comisii rogatorii, deoarece au fost implicate infracțiuni de spălare a banilor.
La moment lucrăm cu colegii din Letonia cu care am confirmat implicarea mai multor persoane în jaful bancar”, a mai anunțat Robu.