România înregistrează exporturi-record de gaze către Republica Moldova

0

Din rețeaua românească au plecat ieri, 2 ianuarie, cinci milioane de metri cubi de gaze, echivalent cu 20% din producția națională, către sistemul Republicii Moldova, administrat de o subsidiară a companiei românești Transgaz.

Datele Transgaz de ieri, 2 ianuarie, de la ora 10:00, arată că sistemul românesc este pe export, cu cele mai mari ieșiri către Republica Moldova. Astfel, în țară intră gaze (posibil 100% rusești) din Bulgaria, la Negru Vodă, într-un volum estimat de 5,7 milioane de metri cubi, și ies 2,3 milioane spre Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota, și nu mai puțin de cinci milioane spre Republica Moldova, prin punctul Iași-Ungheni.

Potrivit oamenilor, acesta este cel mai mare volum de gaze exportat către Republica Moldova din istorie. În teorie, se poate și mai mult, în condițiile în care capacitatea gazoductului este de circa șase milioane de metri cubi pe zi.

Gazele care ajung în Republica Moldova se pare că au fost contractate în trecut, iar o parte dintre ele au fost depozitate în România, și acum se extrag și se duc peste Prut pentru consum. 

„Pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului, gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene. De subliniat că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025”, spunea furnizorul și distribuitorul Moldovagaz pe data de 28 decembrie, deci cu trei zile înainte ca Gazprom să oprească fluxul de gaze către Republica Moldova, gaze care erau însă folosite preponderent în cealaltă parte a Nistrului, la Centrala termoelectrică Cuciurgan.

De reținut că transportul și operarea sistemului național de gaze al Republicii Moldova sunt făcute în final de Transgaz.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit anterior despre exporturile de energie electrică și gaze către Republica Moldova, subliniind că tranzacțiile sunt pe baze comerciale (nu se livrează gratuit energie și gaze), iar livrările nu afectează consumatorii din România.

„În sectorul gazelor naturale, frații noștri și-au asigurat cantitățile necesare consumului. Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane de metri cubi în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane de metri cubi/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, a spus Burduja.

Ministrul Energiei precizează că exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii, și că sprijinul pe care îl acordă este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor proprii.

„Da, consider ca avem o datorie morală să fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar – frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi. Înainte, împreună”, a conchis Sebastian Burduja.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata