Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv esențial pentru R. Moldova și Ucraina, pentru a asigura pace și dezvoltare în cele două țări.
Declarația aparține președintelui Maia Sandu, care se află într-o vizită de lucru la Kiev, și a fost făcută în cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Astfel, oficialii au discutat despre următorii pași în procesul de aderare la UE, transmite democracy.md cu referire la Ipn.md.
„Este simbolic că în această zi marcăm 10 ani de la începutul protestelor pentru apărarea democrației și libertății de pe Piața Independenței din centrul Kievului. Curajul de atunci al ucrainenilor a dus la prăbușirea regimului de la acea vreme, în pofida încercării de reprimare violentă a protestelor. Am adus astăzi un omagiu eroilor ucraineni care acum un deceniu au luptat pentru libertate, democrație și integrare europeană. Și celor care astăzi își apără propria țară și liniștea noastră”, a declarat Maia Sandu.
Șeful statului a adăugat că acum 10 ani ucrainenii curajoși au declanșat valul de proteste cunoscute ca Euromaidan.
„Ei militau pentru o viață mai bună, o viață în Europa, unde să fie liberi de influența Rusiei, liberi să-și decidă viitorul. Unii au făcut sacrificiul suprem. Mă înclin cu profund respect în fața lor. Moștenirea lor este că Ucraina de astăzi, precum Moldova, alege un viitor european, democratic, în loc să cedeze în fața represiunii autoritare a unei forțe externe care vrea să ne controleze soarta”, a notat președintele.
Maia Sandu i-a mulțumit omologului său ucrainean pentru sacrificiul pe care soldații Ucrainei îl fac pe câmpul de luptă pentru a rezista în fața brutalității Rusiei și pentru sacrificiul pe care toți ucrainenii îl fac pentru ca țara lor să rămână liberă și independentă.
În opinia sa, aderarea la UE este importantă deopotrivă pentru R. Moldova și Ucraina. Și aceasta pentru că va consolida progresul democratic, va sublinia angajamentul continentului pentru pace, securitate și solidaritate, precum și va transmite mesajul că atunci când o putere imperială încearcă cu disperare să-și refacă sfera de influență, democrația câștigă.
Președintele a mai spus că aderarea se bazează pe merite și R. Moldova, ca și Ucraina, este determinată să muncească.
„Un alt val de extindere a UE reprezintă o investiție în securitatea continentului și o dovadă a angajamentului de nezdruncinat al Uniunii față de pace – însuși fundamentul pe care a fost construită UE. Decizia de a deschide negocieri de aderare cu R. Moldova și Ucraina cât de curând este un mesaj care ar fi auzit nu doar la Chișinău și Kiev, ci și la Moscova, și în toate capitalele care manifestă ambiții autoritare sau imperiale. Ar fi un mesaj clar al unei Europe încrezătoare că apără pacea și construiește un viitor democratic solid”, a mai spus Maia Sandu.