Situația energetică din regiunea transnistreană, în centrul discuțiilor Comisiei speciale a Parlamentului

0

Membrii Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova s-au întrunit marți într-o ședință la care s-a discutat despre situația energetică în regiunea transnistreană, mun. Bender / Tighina și în localitățile din Zona de Securitate în contextul stării de urgență.

La discuția prezidată de președintele Comisiei speciale, Roman Roșca, au mai participat Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Biroului politici de reintegrare, ai Inspectoratului General al poliției, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Comisiei Unificate de Control și ai Avocatului Poporului. Totodată, la ședință au participat și reprezentanții SA „Moldovagaz”, „Vestmoldtransgaz”, „Premier Energy” și ai „RED-Nord”.

În aceeași ordine de idei, la ședința Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova au participat și reprezentanții consiliilor raionale Dubăsari, Căușeni, Anenii Noi, precum și și primarii localităților din Zona de Securitate, care sunt asigurați cu energie electrică sau gaze din rețele deservite de așa-numitele structuri de la Tiraspol.

Participanții la ședință au discutat despre oportunitatea modificării Legii privind instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a activității de întreprinzător desfășurate în localitățile din stânga Nistrului ale raionului Dubăsari.

Discuțiile s-au axat strict pe situația energetică în regiunea transnistreană, mun. Bender / Tighina și în localitățile din Zona de Securitate și riscurile care pot apărea urmare a sistării livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană și mun. Bender / Tighina de către „Gazprom”, precum și asigurarea funcționării și stabilității sectorului energetic pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Un alt subiect pus în discuție s-a referit la modalitățile de susținere a locuitorilor din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, în caz de necesitate. Autoritățile sunt pregătite să ofere suport școlilor, Inspectoratului de Poliție Bender, penitenciarele nr. 8 și 12, centrele de plasament pentru peroane vârstnice și cu dizabilități din localitatea Cocieri etc.

De luni, 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova a fost creată în 2021, la propunerea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Obiectivul ei este de a monitoriza și de a evalua situația privind politicile de reintegrare și de a elabora propuneri și recomandări care ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata