Statele Unite și Marea Britanie au lansat atacuri aeriene în Yemen

0

Forțele americane și britanice au început atacurile aeriene împotriva unor ținte ale rebelilor houthi din Yemen, afirmă oficiali americani.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, își intensifică atacurile asupra navelor din Marea Roșie, despre care spun că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania militară din Gaza.

Atacurile au forțat unele dintre cele mai mari companii de transport maritim și petrolier din lume să suspende tranzitul pe una dintre cele mai importante rute comerciale maritime din lume, ceea ce ar putea provoca un șoc în economia globală.

Trezoreria preconizează că, dacă nu încetează ostilitățile din Marea Roșie, inflația din Marea Britanie ar putea crește cu 0,5%. Acest lucru se datorează costurilor suplimentare generate de rutele maritime mai lungi care evită Canalul Suez și tranzitează Capul Bunei Speranțe.

Se crede că Houthis au fost înarmați și antrenați de Iran și există temeri că atacurile lor ar putea transforma războiul Israelului împotriva Hamas într-un conflict regional mai amplu.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat miercuri o rezoluție prin care se cere grupului rebel Houthi din Yemen să “înceteze atacurile sale nerușinate” în Marea Roșie, în timp ce Statele Unite și Marea Britanie au făcut aluzie la lovituri militare.

Avertismentele vin în contextul în care militanții susținuți de Iran continuă o campanie de săptămâni întregi de lansare de drone și rachete asupra navelor de pe ruta maritimă vitală din punct de vedere comercial, despre care spun că sunt o răzbunare împotriva Israelului pentru campania militară din Gaza.

Votul Consiliului de Securitate al ONU a fost de 11 voturi pentru, 0 împotrivă și patru abțineri, printre care Rusia și China.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că “vor exista consecințe” pentru continuarea atacurilor houthi, în timp ce efectua un turneu diplomatic în regiune pentru a încerca să calmeze tensiunile.

SUA și alte națiuni au mai multe nave în Marea Roșie ca parte a Operațiunii Prosperity Guardian, un efort multinațional format din peste 20 de țări pentru a proteja transportul maritim pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata