Studiu: Republica Moldova susține cel mai puțin utilizarea Inteligenței Artificiale la job, comparativ cu unele țări europene

0

Aproximativ 32% dintre specialiștii în HR din Republica Moldova sprijină utilizarea Inteligenței Artificiale în companiile pe care le reprezintă, procentele cele mai mari fiind în Bulgaria (69%) și Ungaria (62%). Cifrele scad la 54% în România și 41% în Grecia, conform unui studiu realizat de Undelucram.md, platforma online a angajaților din Moldova și parte a WhereWeWork, una dintre cele mai importante rețele de recrutare online și employer branding din Europa Centrală și de Est.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat între 15 mai – 5 iunie anul acesta și au răspuns 5.250 specialiști în resurse umane care provin în proporție de 80% din companii cu peste 100 de angajați din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia și Bulgaria.

Potrivit sondajului, 7% dintre specialiștii în HR din Moldova sprijină utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială pentru a ușura munca angajaților și economisirea de timp. De asemenea, 8% își doresc să diminueze astfel angajarea de oameni noi în companie, iar 9% sprijină utilizarea AI pentru a automatiza anumite sarcini. Restul specialiștilor în HR din Moldova, aproape 77%, au menționat că nu promovează și nici nu iau în calcul utilizarea Inteligenței Artificiale în companie. De cealaltă parte, în România, Ungaria, Grecia și Bulgaria, cei mai mulți angajatori, între 35% și 50%, sprijină utilizarea AI pentru a ușura munca angajaților.

În ceea ce privește utilizarea soluțiilor AI de către angajați, 21% dintre specialiștii HR din companiile din Moldova raportează că salariații folosesc astfel de soluții, procentele fiind de 64% în Ungaria, 58% în Bulgaria, 43% în Grecia și 41% în România. Cel mai mare procent de neutilizare a instrumentelor AI, 63%, este înregistrat în țara noastră.

Utilizarea AI în viața personală, mai mare decât la birou. Cele mai utilizate instrumente AI de către specialiștii HR

Raportat la propriul mod de a folosi Inteligența Artificială, 9% dintre experții HR din Republica Moldova spun că utilizează instrumente AI, cifrele fiind de 33% în Ungaria, 22% în România, 21% în Grecia și 20% în Bulgaria.

Procentele cresc însă mult în ceea ce privește folosirea Inteligenței Artificiale în viața personală: 24% dintre specialiștii în HR din Moldova apelează la astfel de soluții în afara jobului, 71% în Ungaria, 68% în România, 58% în Bulgaria și 43% în Grecia.  

Cel mai utilizat instrument AI de către experții în resurse umane din Moldova este ChatGPT (81%).

„În ultimii doi ani, odată cu apariția ChatGPT, s-a vorbit enorm despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Cu toate acestea, studiul nostru ne arată că specialiștii în HR nu folosesc îndeajuns Inteligența Artificială în activitatea lor, că instrumentele utilizate nu sunt valorificate la maximum din cauza lipsei trainingurilor și că foarte multe dintre organizații nu au un plan concret de eficientizare a muncii cu astfel de soluții. Astfel, sperăm ca în curând să vedem cât mai multe acțiuni din partea companiilor în acest sens”, a afirmat Costin Tudor, CEO Undelucram.md, parte a rețelei WhereWeWork.

***

Despre Undelucram.md

Undelucram.md face parte din rețeaua de platforme de employer branding și recrutare online WhereWeWork.com, una dintre cele mai importante din regiunile CEE și MENA, cu peste 2 milioane de angajați la nivel regional. Prin platformele sale, rețeaua WhereWeWork.com are ca obiectiv transparentizarea pieței muncii în cele 14 țări în care operează, aceasta punând la dispoziție informații și instrumente atât pentru angajați cât și pentru companii. Platforma are la bază algoritmi de machine learning și date agregate despre utilizatori cu ajutorul cărora potrivesc interesele candidaților din piața muncii cu cele ale angajatorilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata