Tinerii veterinari care se vor angaja în sate vor primi 200.000 de lei

0

Mai multe facilități pentru viitorii veterinari. Din acest an, proaspeții absolvenți care se vor angaja în localitățile rurale vor primi o indemnizație unică de aproximativ 200.000 de lei, după modelul medicilor și profesorilor. Totodată studenții care vor alege să învețe la facultatea de medicină veterinară vor beneficia de instruiri în baza celor mai moderne echipamente.

În luna decembrie, la inițiativa Ministerului Agriculturii, a fost lansat un proiect cu Banca Mondială, care prevede organizarea în cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității Tehnice a unei clinici veterinare mobile, dotate cu cel mai performant aparataj, transmite democracy.md cu referire la Moldova1.md.

Anastasia Oleinic este studentă în anul cinci la facultatea de medicină veterinară de la UTM. Anterior, tânăra a studiat nouă ani peste hotare, dintre care trei ani la un colegiu din Marea Britanie, unde a învățat cum să îngrijească de animale. Acum ea spune că e decisă ca după absolvire să meargă să muncească în satul ei de baștină – Teleșeu, raionul Orhei.

„Am avut ocazia să compar viața în alte țări și sunt îndrăgostită rău de Moldova și în special de viața de la țară, să fiu medic veterinar pe sate și poate pe parcurs îmi deschid și o fermă a mea. Acum statul ne motivează cu proiectul de lege care s-a implementat din anul asta, ajutor de la stat pentru tinerii specialiști este vorba de 15 salarii medii pe economie, timp de trei ani plus careva facilități pentru chiria locuinței și pentru căldură. Cred că acest proiect va fi în stare să modifice mult gândirea specialiștilor”, a spus Anastasia Oleinic.

Și alți studenți de la medicină veterinară spun că după absolvire ar reveni la baștină, doar că salariile nu-i motivează.

„Am ales această specialitate, evident că îmi plac animalele și doresc să activez pe viitor în acest domeniu,sunt din orașul Soroca și pe viitor, după finalizare, vreau să activez tot acolo, pentru că sunt lipsă de medici veterinari, dar cu părere de rău salariul este nemotivant”, a spus un student.

Studenții fac practică la ferma zootehnică gestionată de Universitate, precum și la fermele din raza Municipiului Chișinău. Totodată, în cadrul facultății activează și o clinică veterinară pentru animalele de companie, care sunt aduse la tratament de stăpânii lor.

„A avut politraumatism a nimerit în accident, a avut hemoragie internă, fractură la limbă și contuzie la oasele cavității nazale, la momentul de față ea, e la noi cam în jur de trei săptămâni, se simte bine, mănâncă de sine stătător, anterior a fost alimentată intravenos”, spune profesorul universitar la UTM, Nicolae Starciuc.

În anul 2023, la facultatea de medicină veterinară de la UTM au fost înmatriculați peste100 de studenți, cu 10% mai mulți față de anul precedent. Administrația facultății consideră că odată cu lansarea facilităților pentru absolvenți, dar și cu modernizarea bazei tehnico-materiale, numărul viitorilor medici veterinari va crește.

„În decembrie a fost lansat proiectul Băncii Mondiale „Agri”, la inițiativa Ministerului Agriculturii. Prin finanțare din partea acestui proiect în cadrul facultății va fi organizată o clinică mobilă dotată cu cel mai performant aparataj, prima destinație e clar că o să fie legată instruirea practică a studenților și a doua o să fie deservirea animalelor de rentă din localitățile rurale, o rază de acoperire de cca 100-120 de km. Această clinică mobilă va servi drept model pentru crearea unor astfel de clinici și în localități care vor deservi mai multe ferme zootehince. Această practică este una larg răspândită în SUA și țările UE”, a declarat decanul facultății de medicină veterinară de la UTM, Mihail Popovici.

În prezent, în localitățile din țară e nevoie de cel puțin 200 de medici veterinari.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata