Trei filme autohtone concurează pentru cele mai multe trofee din cadrul „Oscarului” moldovenesc – Gala Premiilor Cineaștilor 2024

0

Peliculele moldovenești „Carbon”, „Tunete” și „Varvara” au obținut cele mai multe nominalizări la ediția din acest an a Galei Cineaștilor, care va avea loc pe 5 februarie, la Chișinău. Filmul „Tunete” se regăsește în 11 categorii, iar „Carbon” și „Varvara” în 10 din 14. Cele trei producții vor concura, inclusiv, pentru titlurile de cel mai bun film de lungmetraj, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cea mai bună imagine.

La categoria „cel mai bun film de lungmetraj” au mai fost nominalizate pelicula de ficțiune „Puterea Probabilității”, regizată de Ivan Naniev și documentarul „Tatarbunar” de Alecu Deleu.

Pentru trofeul de „cel mai bun regizor” vor lupta cineaștii: Ion Borș („Carbon”), Valeriu Andriuță (cu scurtmetrajul „Eu sunt Dorin”), Anatol Durbală („Varvara”), Ioane Bobeica („Tunete”) și Viorica Tătaru (cu documentarul „Drumul războiului: Irpin”).

Cinci actrițe au fost nominalizate pentru titlul de „cel mai bun rol feminin”. Este vorba despre Tincuța Josan („Tunete”), Olga Anghelici („Varvara”), Aliona Oleinic (pentru rolul său din scurtmetrajul „Mama Natură”), Dana Ciobanu (pentru rolul din lungmetrajul „Omul fără linia vieții”) și Corina Rotaru (pentru rolul din scurtmetrajul „Ce zici?”). În timp ce bătălia pentru titlul de „cel mai bun rol masculin” se va da între: Dumitru Roman („Carbon”), Igor Caras („Varvara”), Igor Babiac (pentru rolul din scurtmetrajul „La Pensie”) și interpreții Anatol Mârzenco („Tunete”) și Vlad Sabajuc, solistul formației Satoshi (pentru rolul din scurtmetrajul „Ce zici?”).

Filmele „Drumul războiului: Irpin”, regizat de jurnalista Viorica Tătaru; „O scenă a memoriei – Teatrul Național Mihai Eminescu” de Petru Hadîrcă; „Tatarbunar” de Alecu Deleu; „Alexandra” de Violeta Gorgos și „Republica Libertății. Eseu” de Vadim Tristan vor concura pentru trofeul de „cel mai bun film documentar”.

La categoria „cel mai bun scurtmetraj” se numără: „Eu sunt Dorin”, regizat de Valeriu Andriuță; „Ce zici?” de Ioana Vatamanu-Mărgineanu; „Unde valurile tac” de Liviu Balan; „Urme” de Macar Severin și „Ne sărutăm?” de Corina Chihan. Iar producțiile: „Cancelaria”, regizată de Mircea Bobînă; „Lost in Moldova”, de Vlad Bolgarin și Călin Laur; „Oameni Gospodari” de Mircea Bobînă; „Sprinter” de Ivan Naniev și „Inelul de foc” de Sergiu Pascaru și Adriana Vasilcov vor lupta pentru titlul de „cel mai bun serial” autohton.

În total, la Gala din acest an s-au înregistrat 37 de producții cinematografice autohtone, dintre care șapte lungmetraje, 14 filme documentare, 11 scurtmetraje și 5 seriale.

Gala Premiilor Cineaștilor se află la a doua ediție și este organizată de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, USAID și Ambasadele Suediei și Marii Britanii la Chișinău. Prima ediție a Galei Cineaștilor a avut loc în ianuarie 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata