Astăzi este ultima zi în care cetățenii moldoveni se pot înregistra în prealabil pentru alegerile din 20 octombrie, astfel anunțându-și intenția de a vota în afara țării. Tot astăzi este ultima zi în care alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia pot solicita votul prin corespondență, în acest caz înregistrarea fiind obligatorie.
Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate pentru alegeri, transmite democracy.md cu referire la IPN.
Până acum pe pagina CEC s-au înregistrat prealabil aproape 20.000 de moldoveni. Cei mai mulți – 7.953 – și-au anunțat intenția de a vota în Federația Rusă. Urmează Italia, unde au indicat că vor vota 2.174 de moldoveni. În Germania au anunțat că vor vota 1.813 cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1.252, în România – 1.012, în Marea Britanie – 909, în Franța – 879 etc.
În ceea ce privește votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă este obligatorie, numărul solicitanților este de 1.708. Președinta Maia Sandu se arată mulțumită de faptul că pentru votul prin corespondență s-au înregistrat atâtea persoane. Aceasta a mai menționat că s-ar fi putut de organizat o campanie de informare mai eficientă.
„Da, bineînțeles că se justifică, pentru că sunt concetățenii noștri aflați la distanțe foarte mari de secțiile de vot. Și noi încercăm să le creăm condiții mai bune, pentru ca ei să poată să-și exercite dreptul la vot. Și în anul ăsta avem un proiect-pilot, testăm această modalitate. Este un pilot, după care la celelalte alegeri vor putea să beneficieze mai mulți oameni. Eu nu cred că este un număr mic. Oricum, asta vine ca să ușureze sau să aducă mai aproape votul de cetățean sau secția de vot de cetățean. Noi am încercat să informăm, probabil că am fi putut să informăm mai bine. Dacă nu, până la următoarele scrutine sper să reușim mai mult”, a declarat Maia Sandu.