Un analist vorbește despre primele semne de erodare a democrației în Republica Moldova

0

Perchezițiile desfășurate în dimineața zilei de 25 iulie nu sunt întâmplătoare, ci vin ca urmare a protestelor desfășurate de către Partidul „ȘOR”, iar descinderile repetate reprezintă un mijloc de intimidare a acestui partid. De această părere este analistul politic Victor Nichituș, care susține, într-un editorial publicat pe Facebook, că nu crede în coincidențe și că situația care s-a creat prezintă primele semne de erodare a democrației în Republica Moldova.

Editorialistul atrage atenția și asupra faptului că poliția a confiscat 150 de corturi și dispersat manifestanții care intenționau să protesteze continuu la Procuratura Generală, fapt pe care îl consideră o eroare foarte gravă.

„Am fost martorul a mai multor proteste pașnice care s-au desfășurat la Chișinău, unele au avut autorizații de desfășurare, altele nu. Împiedicarea amplasării corturilor, în semn de protest, în fața Procuraturii Generale, este o eroare admisă de către reprezentanții Inspectoratului General de Poliție și un semn de erodare a procesului democratic în Republica Moldova”, menționează autorul, care constată că, în acest caz, poliția și-a depășit în mod clar atribuțiile.

„Conducerea Inspectoratului General de Poliție execută ordinile primite de la Ministerul Afacerilor Interne, iar conducerea politică a Ministerului de Interne a încălcat, în acest caz, dreptul la protest al cetățenilor. Nu cred în coincidențe. Perchezițiile care se desfășoară în dimineața zilei de 25 iulie nu sunt întâmplătoare, ele vin ca urmare a protestelor desfășurate de către Partidul „ȘOR”. Perchezițiile repetate reprezintă un mijloc de intimidare a acestui partid. Apariția primelor semne de erodare a calității proceselor democratice dintre Prut și Nistru reprezintă un semnal că decidenții politici ai zilei, reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, au tendința de reducere la tăcere a partidelor oponente”, susține Nichituș.

Analistul mai menționează că, în prezent, formațiunea condusă de Ilan Șor este cea mai vocală forță de opoziție, iar plasarea în arest a Marinei Tauber reprezintă o măsură disproporționată.

„Apropo, reținerea, iar apoi plasarea în arest preventiv în Penitenciarul 13 a deputatului Marina Tauber, lider important al opoziției, fără o motivație convingătoare, demonstrează că, în acest moment, actul justițiar moldovenesc acționează în interes politic. Un stat candidat la Uniunea Europeană, care trebuie să demonstreze funcționalitatea ireproșabilă a sistemului de justiție, nu ar fi admis plasarea în penitenciar a unui lider al opoziției politice, dar cel mai probabil, ar fi aplicat arestul la domiciliu”, afirmă editorialistul.

Autorul concluzionează că aceste acțiuni denotă slăbiciune din partea actualei guvernări.

„Atacul de panică reprezintă un episod de teamă intensă, neliniște și anxietate în fața unor realități mai mult sau mai puțin neașteptate cărora nu le poți face față. Războiul din Ucraina doar amplifică crizele existente deja în Republica Moldova, crize despre care, în timpul campaniei electorale, Maia Sandu și echipa a dat asigurări că le pot face față. Isteria și panica nu ajută, nici plasarea în arest a liderilor opoziției, care crește în sondaje. Ajută calmul și deschiderea către găsirea unui numitor comun cu alte partide, parlamentare sau nu, pentru scoaterea țării din catastrofă”, conchide analistul politic Victor Nichituș, în postarea sa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata