Un nou proiect de lege înregistrat în Parlament: Mai multă ordine în activitatea agenților imobiliari

0

Deputații PAS Radu Marian și Marina Morozova au înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze activitatea agenților imobiliari.

„În ultimii ani, cu toții observăm o creștere majoră a prețurilor la apartamente și imobiliare. Acest lucru cauzează neliniște și îngrijorare în societate, în special în rândul tinerilor care vor să aibă un loc al lor – noi vă auzim și depunem eforturi ca să găsim soluții”,  a declarat deputatul Radu Marian.

Scopul proiectului este să facă ordine în domeniul agenților imobiliari, astfel ca oamenii, atunci când fac tranzacții imobiliare, să aibă toată informația la îndemână referitor la comision, la raportul de prețuri pe piață, la starea blocului și apartamentului și să poată vedea dacă agentul imobiliar este sau nu de încredere.

Un prim aspect esențial inclus în proiect este procedura de autorizare a agenților imobiliari. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de pregătire profesională pentru dobândirea calității de agent imobiliar profesionist.

Inițiativa mai prevede crearea unui Registru electronic de stat al Agenților Imobiliari, în care să fie înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel, fiecare cetățean va putea verifica dacă persoana care îi oferă servicii este autorizată sau nu.

Agentul imobiliar va fi obligat să presteze servicii exclusiv în baza unui contract cu clientul, încheiat în formă scrisă. De asemenea, agentul imobiliar va fi obligat să ofere bon de plată pentru toate plățile  pe care le  percepe de la clienții săi în conformitate cu contractul semnat și obligat să raporteze activitatea sa economică.

Potrivit deputatei PAS Marinei Morozova, acordul verbal care se mai întâlnește astăzi nu poate oferi cetățenilor servicii de calitate și protecția atât a consumatorului, cât și a agentului imobiliar. Contractul va trebui să includă obligatoriu elemente ca natura serviciilor prestate de agentul imobiliar, onorarii/comisioane, drepturile și obligațiile părților, dacă este sau nu permisă subcontractarea serviciilor de intermediere și condiții în care contractul poate fi reziliat ș.a.

„Ne dorim să ridicăm standardele în industria imobiliară și să avem mai multă transparență în sectorul imobiliar. Vom lucra împreună cu Guvernul și profesioniștii din domeniu pentru a definitiva în scurt timp legea”, a mai adăugat Marina Morozova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata