UNHCR și USM au semnat un Memorandum de înțelegere pentru educarea studenților cu privire la problemele legate de strămutarea forțată și apărarea refugiaților

0

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au semnat un Memorandum de înțelegere prin care ambele părți își consolidează angajamentul de a educa studenții cu privire la provocările legate de strămutarea forțată și regimul internațional de protecție a refugiaților. UNHCR va sprijini dezvoltarea și oferirea unui curs opțional, care va oferi studenților posibilitatea de a afla mai multe despre mandatul UNHCR. În plus, agenția va oferi studenților oportunități de a-și extinde abilitățile și cunoștințele despre refugiați și acțiunea umanitară prin formare la locul de muncă și pe teren, în condițiile în care studenții îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale UNHCR.

Consolidarea informării studenților cu privire la mandatul UNHCR și la problemele legate de strămutarea forțată

Fondată în 1946, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și-a construit în timp o reputație impecabilă la nivel național și internațional. Crearea sa a constituit un pilon de bază pentru dezvoltarea și consolidarea învățământului superior din țară. Universitatea de Stat din Moldova reprezintă spațiul în care este promovată libertatea academică. Universitatea încurajează pluralismul opiniilor, precum și creativitatea, asigurând în același timp un învățământ superior și o cercetare de calitate.

„Ne propunem să pregătim viitorii profesioniști moldoveni cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face față nevoilor stringente ale refugiaților și pentru a promova o societate mai incluzivă. Lucrând împreună, ne putem asigura că drepturile și demnitatea refugiaților sunt respectate, iar contribuțiile lor la societate sunt recunoscute și apreciate.” a declarat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova. „Cu sprijinul UNHCR, studenții care studiază dreptul, jurnalismul și științele sociale pot intra în contact cu peste 75 de ani de cunoștințe și experiență acumulată în lucrul cu refugiații și persoanele strămutate.”

Oferirea de oportunități de formare și stagii de practică

Prin oferirea oportunităților de formare și a stagiilor de practică, UNHCR urmărește să sporească angajamentul studenților față de nevoile refugiaților și ale comunităților gazdă, oferindu-le, în același timp, o perspectivă asupra carierei în domeniul umanitar. Această inițiativă este vitală pentru creșterea gradului de conștientizare și promovarea acțiunilor de advocacy pentru problemele legate de strămutarea forțată.

„De la începutul războiului din Ucraina, poporul și Guvernul Republicii Moldova sunt un exemplu de umanitarism și solidaritate cu refugiații și cu cei mai vulnerabili”, a menționat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova. „Astfel de sentimente nobile, combinate cu abilități și cunoștințe, este ceea de ce lumea și sectorul umanitar au nevoie. Această cooperare vine în conformitate cu Pactul Global pentru Refugiați (GCR) și cu angajamentul nostru de a contribui cu resurse și expertiză pentru a îmbunătăți calitatea și incluziunea sistemului educațional național și pentru a facilita accesul elevilor refugiați și al celor din comunitatea gazdă. Aștept cu nerăbdare să văd mai mulți moldoveni lucrând în organizații internaționale, în cadrul ONU sau devenind viitorii ambasadori ai Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului și al dezvoltării.”

Această activitate se înscrie în angajamentul UNHCR de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în vederea consolidării capacităților sale de pregătire pentru situații de urgență și de protecție socială pentru a asigura aflarea sigură și legală a refugiaților în țară.

Informații suplimentare:

  • Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară din lume: de la începutul războiului, la fiecare trei cetățeni moldoveni le revenea o persoană din Ucraina.
  • La 11 aprilie 2023, din totalul de 800.096 de refugiați ucraineni care au intrat în Republica Moldova, 100.058 încă se mai află aici, dintre care 60% sunt femei și fete, iar 46% sunt copii.
  • De la începutul fluxului de refugiați, UNHCR a oferit asistență și sprijin în valoare de peste 100 de milioane de dolari SUA în Moldova, pe lângă contribuțiile altor actori umanitari și de dezvoltare, precum și sprijinul direct al donatorilor bilaterali pentru Guvern.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata