Vasile Costiuc – pe post de „berbec” care dă lovitura la comandă

0

În Moldova sunt unii oameni, care își câștigă existența din provocarea scandalurilor publice. Ei sunt folosiți de diferite grupări de interese pentru a lovi în concurenții lor, fie politicieni, fie oameni de afaceri, fie angajați în diverse structuri publice sau private. Serviciile acestora ar costa de la 100 de euro la câteva mii de euro, în funcție de cine este cel care comandă și cine este ținta.

Pe post de „berbec” care dă lovitura la comandă ar fi și Vasile Costiuc, liderul unui partid, care ne tot aduce democrația acasă. Despre activitatea lui Costiuc ne-a mărturisit nu demult un fost deputat de-al lui Plahotniuc, Eugen Nichiforciuc, care a dat de înțeles că liderii PDM l-au plătit pe acesta pentru anumite comenzi politice. „Întrebați-l pe domnul Costiuc de câte ori, în anii 2018-2019, când PD se afla la guvernare, s-a văzut cu mine în restaurantul Tbilisi? De câte ori s-a văzut cu mine și ce discuta cu unii din conducerea PD la acea masă. Cu ce venea și cu se ducea?”, a anunțat Eugen Nichiforciuc la o emisiune TV. Anume în acea perioadă de guvernare a democraților Costiuc a fost poreclit „bursierul lui Plahotniuc”, pentru că ar fi executat comenzile oligarhului. Despre același lucru a vorbit de mai multe ori și fostul deputat român, Cristian Rizea, care a spus pe text deschis că Vasile Costiuc a luat bani de la Plahotniuc. Ne amintim și cum acest Costiuc a protestat la sediul PAS în 2019, iar recent a atacat-o pe premierul, Natalia Gavrilița.

Când vedem un nou atac public al acestui personaj pitoresc, la majoritatea cetățenilor apare întrebarea: cine e interesat în acest atac și cine e sponsorul acțiunii. Recent Costiuc s-a transformat în „bun cunoscător al sectorului energetic” și a lansat mai multe atacuri la adresa „Termoelectrica”, principalul furnizor de energie termică din Capitală și cel mai mare producător de energie electrică din țară. A devenit clar că și de această dată Costiuc are funcția de „berbec” care trebuie să dea lovitura. Urmărind evoluțiile în presă în ultimele luni a devenit clar și în interesele cărei grupări acționează cel cu cușmă de cârlan pe frunte.

Atacurile lui Vasile Costiuc au coincis integral cu cele lansate de câteva portaluri, care au tangențe cu ex-premierul Chiril Gaburici, iar cel din urmă ar avea legături și interese comune cu Alexandru Baltag și Victor Slivinschi. Baltag a devenit om de afaceri care gestionează în ultimii doi ani o duzină de companii, majoritatea cu interese în domeniul energetic. Slivinschi este directorul companiei „Turbo Energy Power”, care are interese directe la „Termoelectrica”. Deci, toate interesele financiare ale grupării Slivinschi-Baltag-Gaburici s-au concentrat la cel mai mare producător de energie termică și energie electrică din țară. Acum devine mult mai clar cum și de ce apar astfel de atacuri publice și de ce Vasile Costiuc, din mare specialist în agricultură și silvicultură, a devenit peste noaptea și „specialist în energetică”.

(Vasile Costiuc, Alexandru Baltag, Chiril Gaburici, Victor Slivinschi)

Presa a scris deja despre faptul că activitatea grupării Slivinschi-Baltag-Gaburici a intrat în vizorul instituțiilor de drept din țara noastră. Mai exact, ar exista o cauză penală privind acțiunea de șantaj la adresa directorului „Termoelectrica”, Veaceslav Ene, săvârșită de către Victor Slivinschi, precum și șantajul prin articole denigratoare în presă, în spatele cărora ar sta persoanele sus-menționate.

Când e vorba de contracte de zeci și chiar sute de milioane de euro, tentația de „a folosi orice mijloc pentru a atinge scopul” este foarte mare. Pentru unii nu contează nici faptul că mijloacele folosite sunt ilegale, ei speră că banii pe care-i au și relațiile „cu oamenii care trebuie” îi va ajuta. Din presă mai aflăm că puțin contează calitatea lucrărilor și problemele serioase care pot apărea ulterior din cauza executării proaste a obligațiunilor, important să pună mâna pe contractele grase, iar apoi – fie ce o fi. Dosarul activității companiei lui Victor Slivinschi vorbește de la sine acest lucru.

Sursa: Politics.MD

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata