Viitorul european al Republicii Moldova, în atenția locuitorilor din sudul țării. Subiectul a fost discutat la cea de-a șasea ediție a evenimentului „Innovation Talks”

0

Zeci de antreprenori, specialiști IT, profesori, studenți și elevi au participat la „Innovation Talks” Cahul, ediția a șasea. Evenimentul a fost dedicat dialogurilor constructive privind viitorul european al Republicii Moldova, iar invitatul special a fost Iulian Groza, Directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

„Văd un parcurs european, iar direcția este foarte clară, în comparație cu doi – trei ani în urmă. Este evident că Moldova va fi parte a Uniunii Europene, dar până atunci trebuie să muncim foarte mult. Fiecare dintre noi, fie că suntem la Chișinău sau la Cahul, în sectorul public sau privat, avem un rol pe care trebuie să-l valorificăm. În așa mod, calea noastră europeană va fi mult mai simplă și mai sigură. Cahulul este capitala de sud a Republicii Moldova și deja beneficiază de multe programe și fonduri europene, iar centrul Inotek este un exemplu clar, care adună tineri, primari, activiști și oameni de afaceri. Este un exemplu că astfel de oportunități ne ajută să avansăm mult mai sigur și mai rapid în obiectivul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
Printre invitații „Innovation Talks” s-au mai numărat Axel Lundell, secretar adjunct la Ambasada Suediei și Raluca Costache, lideră de echipă în cadrul „Proiectului de Comunicare Strategică și Suport pentru Mass Media” al Uniunii Europene. Participanții la eveniment au discutat despre inițierea negocierilor de aderare între Republica Moldova și UE, avantajele integrării europene și asigurarea unor negocieri eficiente.
„Din perspectiva Suediei, Moldova aparține familiei europene și vom face tot posibilul să o susținem pentru a deveni membră a Uniunii Europene”, a declarat Axel Lundell, secretar adjunct la Ambasada Suediei.

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor s-a axat pe rolul regiunilor în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Parteneriatul cu Inotek este unul extraordinar de important, deoarece vedem Inotekul ca fiind un punct de informare și comunicare, chiar de schimbare la nivel regional în privința viitorului european al Republicii Moldova”, a declarat Raluca Costache, lideră de echipă în cadrul „Proiectului de Comunicare Strategică și Suport pentru Mass Media”.
Potrivit organizatorilor, „Innovation Talks” le-a oferit posibilitatea oaspeților de a înțelege mai bine procesul de aderare a Republicii Moldova la UE și beneficiile acestuia. Totodată, evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru cei interesați de a crea noi conexiuni și eventuale colaborări.

„Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar avea numeroase beneficii pentru țară, inclusiv și pentru regiunea Cahul. Printre acestea se numără accesul la piețele europene, promovarea reformelor democratice și a respectării drepturilor omului, sprijin pentru modernizarea infrastructurii și economiei, precum și dezvoltarea de programe și cursuri în domeniul IT”, a spus Nicolae Mocanu, administratorul fundației Inotek.

„Innovation Talks” este organizat de Fundația Inotek și proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul în parteneriat cu Europe Cafe, cu suportul Uniunii Europene și Ambasadei Suediei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata