Atacurile cu rachete rusești asupra coastei ucrainene a Mării Negre au distrus 60.000 de tone de cereale și au avariat infrastructura de depozitare, au anunțat, miercuri, oficialii, citați de BBC News.
Ministrul agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că o „cantitate considerabilă” de infrastructură de export a fost scoasă din funcțiune.
Rusia s-a retras dintr-un acord internațional privind cerealele, în vigoare din vara anului trecut, care garanta trecerea în siguranță a exporturilor prin Marea Neagră.
Kremlinul a susținut că cererile sale pentru exporturile rusești nu au fost onorate.
La câteva ore după retragerea sa din acordul privind cerealele, luni, Rusia a lovit orașele portuare sudice Odesa și Mikolaiv în primele ore ale zilei de marți.
Acest atac a continuat cu mai multe lovituri în cursul nopții de miercuri spre joi, vizând terminalele de cereale și infrastructura portuară din Odesa și, mai jos pe coasta Mării Negre, în Chornomorsk, două dintre cele trei porturi care au fost incluse în acordul de export.
Purtătorul de cuvânt al armatei din Odesa, Serhiy Bratchuk, a calificat acest atac drept un „atac cu adevărat masiv”. Ministrul agriculturii a declarat că cele 60.000 de tone distruse în urma atacului „trebuiau să fie încărcate pe o navă de mare tonaj și trimise prin coridorul de cereale acum 60 de zile”.
Ministerul rus al Apărării a declarat ulterior că, de la miezul nopții de miercuri spre joi (21:00 GMT), orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene va fi considerată ca fiind un potențial transportator de încărcături militare și parte la conflict. Unele zone din nord-vestul și sud-estul Mării Negre vor fi temporar periculoase pentru navigație, a adăugat acesta.
Cel puțin 12 civili, inclusiv un băiat de nouă ani, au fost răniți în timpul atacurilor, care au provocat, de asemenea, pagube la blocuri de locuințe, au declarat oficiali militari.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că fiecare atac cu rachete a fost o lovitură nu doar pentru Ucraina, ci și pentru „toți cei din lume care se străduiesc să aibă o viață normală și sigură”.
Franța și Germania au condamnat, de asemenea, atacul.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că, prin lovirea Odesei cu o ploaie de bombe, președintele rus Vladimir Putin răpește lumii orice speranță privind grânele ucrainene și „îi lovește pe cei mai săraci din lume”.
Ministerul Infrastructurii a publicat o serie de fotografii care arată pagubele produse la silozuri și alte instalații de cereale.
Oficialii au declarat că au fost avariate cheiurile și rezervoarele, dar comercianții internaționali și ucraineni sunt cei care au avut cel mai mult de suferit.
Comentatorii de război ruși au declarat că pagubele au dovedit că Kievul nu a fost capabil să doboare majoritatea rachetelor și dronelor rusești.
Oficialii au declarat că atacul coordonat a implicat rachete de croazieră Kalibr, rachete supersonice Onyx și rachete anti-navă Kh-22, precum și drone kamikaze, lansate din Marea Neagră, Crimeea și sudul Rusiei. Deși 37 de rachete și drone rusești au fost doborâte, un număr de rachete și drone au penetrat apărarea ucraineană, au precizat aceștia.
„Am văzut o străfulgerare roșie la fereastră și am reacționat imediat”, a declarat un rezident pentru agenția de presă Reuters.
„Am coborât la parter, era zgomot și plin de fum afară, oamenii erau în panică, unii plângeau, cioburi de sticlă erau împrăștiate peste tot. Era imposibil să rămâi în zonă”.
犀利士Rusia calificase atacul său inițial asupra Odesa drept o „lovitură de răzbunare în masă” pentru un atac asupra podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerch, care leagă Crimeea ocupată de Rusia.