Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, 20 iulie, în lectura a doua, modificarea mai multor acte legislative care fac parte din politica bugetar-fiscală şi vamală pe anul 2024. Este pentru prima dată după foarte mulți ani în care politica fiscală a anului viitor este aprobată atât de devreme, în luna iulie.
Potrivit Ministerului Finanţelor, obiectivele politicii bugetar-fiscale stabilite în proiect constau în crearea unui sistem fiscal armonizat, echitabil, eficient și simplu, care să asigure mobilizarea resurselor bugetare necesare pentru finanțarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, transmite democracy.md cu referire la Mold-street.com.
Măsuri pentru descurajarea fenomenului „salariului în plic”
„Documentul conține instrumente fiscale de atragere și menținere a forței de muncă calificate; revizuirea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor în vederea simplificării și clarificării cadrului legislativ, descurajarea fenomenului „salariului în plic”, măsuri de îmbunătățire a administrării fiscale etc.
Alte măsuri de politică bugetară au menirea de a concretiza situațiile ambigue existente în legislația bugetar-fiscală și a aduce mai multă claritate asupra înțelegerii și aplicării acesteia. De asemenea, proiectul urmărește continuarea procesului de armonizare a legislației naționale cu practicile Uniunii Europene, prioritar, în partea ce ține de TVA și accize”, afirmă Ministerul Finanţelor.
Printre măsurile anunţate de minister se numără extinderea spectrului de stimulente fiscale și revizuirea categoriilor de cheltuieli suportate de către angajator în favoarea angajaților, permise spre deducere în scopuri fiscale.
Acest fapt va permite menținerea forței de muncă calificate, atragerea de noi specialiști, diversificarea pachetului social oferit angajaților, consideră instituţia.
Proiectul propune extinderea categoriilor de deduceri pentru persoanele fizice la stabilirea obligațiilor aferente impozitului pe venit cu cheltuieli aferente primelor de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale, cheltuieli aferente primei în baza contractului de asigurare de viață.
De asemenea, persoanele fizice vor putea deduce plățile la dobânzile aferente creditelor ipotecare, în limita valorii unui salariu mediu pe economie.
Totodată, documentul prevede uniformizarea cotelor impozitului pe venitul persoanelor fizice, reținute pentru veniturile investiționale și financiare, prin stabilirea acestora la 6%.
Măsura dată are drept scop stimularea investirii economiilor acumulate de persoanele fizice, prin intermediul aplicării unui regim unic asupra tuturor veniturilor menționate.
Cum vor creşte accizele în următorii trei ani
De asemenea, documentul prevede menținerea regulii de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de 3 ani pentru a asigura realizarea principiului predictibilității pentru mediul de afaceri, dar și pentru a avea o prognoză clară a veniturilor bugetare.
„Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii trei ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul”, comunică Ministerul Finanţelor.
În acelaşi timp Radu Marian, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe susţine că este o eroare şi în cazul produselor din tutun rată de creștere a accizei va fi de 10% anual în următorii 3 ani. Această majorare mai semnificativă s-a decis la iniţiativa deputatului Dan Perciun, noul ministru al Educaţiei.
Firmele din Transnistria vor achita taxa pentru efectuarea procedurilor vamale
Printre alte prevederi din politica fiscală şi vamală pentru 2024 se mai numără:
- extinderea scutirii TVA pentru toate sursele de producere ecologică a electricității, nu doar parcuri eoliene și voltaice;
- introducerea de restricții pentru aplicarea regimului fiscal pentru IMM (4%) – nu va mai fi permisă ca aceeași persoană să-și creeze noi SRL-uri neplătitoare de TVA din momentul în care au atins deja pragul.
- introducerea devamării automobilelor în baza TVA (așa cum se întâmplă în majoritate țărilo威而鋼 r europene) și eliminarea cotelor accizei pentru autovehicule, începând cu 1 ianuarie 2026.
- prin amendamentul deputatului Alex Trubca, se propune introducerea unui regim fiscal nou pentru agenții economici care dețin licența pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea; exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase, și anume un impozit de 7% din cifra afaceri.
- Taxa pentru efectuarea procedurilor vamale se va aplica și agenților economici din regiunea transnistreană.
- pentru a respecta angajamentele de armonizare a legislației fiscale și vamale, se modifică regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând din 1 ianuarie 2026, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.
Cadorurile în natură vor putea fi deduse
Printre noutăţile politicii fiscale şi vamale pentru 2024, enumerate pe pagina sa de deputatul PAS Radu Marian se numără şi posibilitatea pentru întreprinderi să deducă (nu vor plăti impozit pe venit de 12% pe acestea) mai multe cheltuieli pentru angajați cum ar fi pentru perfecționarea angajaților, dar şi pentru contractarea serviciilor medicale în folosul angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat.
De asemenea vor putea fi deduse cadourile în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia sărbătorilor pascale, Crăciunului, 8 martie, zilelor de naștere; cheltuielile aferente abonamentelor sportive, în mărime de până la 50% salariu mediu lunar pe economie prognozat; cheltuielile pentru asigurare facultativă de asistenţă medicală ale angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi cheltuielile de compensare a costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani în mărimea ce nu depășește valoarea 2.500 lei lunar per copil.
Persoanele fizice își vor putea deduce (nu vor plăti impozit de 12% pe acestea) cheltuielile suportate pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală, în limita unui salariu mediu lunar pe economie, prima de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, dar şi suma achitată de către persoana fizică pentru creditele ipotecare, la procurarea primei locuințe, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie prognozat, potrivit notei publicate de Radu Marian.