Fermierii din Moldova anunță noi proteste

0

Asociația „Forța Fermierilor” nu mai crede în bunele intenții ale autorităților abilitate și declară că acestea poartă o mare doză de vină pentru criza profundă în care a fost aruncat sectorul agrar pe parcursul anilor 2022-2023. Declarațiile au fost făcute într-un comunicat oficial emis de Asociație.

„Din vara trecută, ramura agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de secetă, război în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările europene din 犀利士 bazinul Mării Negre. În aceste state, autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru propriii fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli. Guvernele acestor țări prompt s-au adresat după suport la Uniunea Europeană. În prezent, fermierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei primesc de la 300 până la 674 de euro per hectar de grâu”, se arată în comunicat.

Totuși, potrivit Asociației, Guvernul Moldovei a lăsat agricultorii practic de unii singuri în fața greutăților care au apărut în circumstanțe ce nu depind de aceștia.

Ei menționează că toate propunerile Asociației despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne „fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă”.

„Doar în iunie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin. Doar în februarie 2023, Natalia Gavrilița oficial a solicitat ajutorul umanitar în formă de motorină de la România, deși, la inițiativa organizației noastre, doamna președintă a convenit acest lucru cu autoritățile române încă în noiembrie 2022. Suma de 200 de milioane de lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă, este de șase ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă în lipsa majorării finanțării cu un deficit enorm de cadre”, se mai scrie în comunicat.

Prin urmare, Asociația „Forța Fermierilor” a luat decizia de a convoca imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua un Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unii reprezentanți ai conducerii.

De asemenea, aceștia anunță reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua prin deplasarea agricultorilor cu tehnica agricolă în Capitală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata