Cum Chișinăul devine un exemplu în eficiența energetică

0

Primăria Chișinău este prima instituție care a inițiat, acum trei ani, un proiect ambițios de eficientizare energetică a clădirilor publice. Proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău” a fost lansat la începutul anului 2021, fiind inițiate lucrări de eficientizare energetică în 22 de instituții publice – școli, grădinițe și spitale.

”Au fost reabilitate și eficientizate energetic 13 licee, 6 grădinițe și 3 spitale mari, toate având un rol crucial în dezvoltarea educațională și a asistenței medicale din oraș. Proiectul a inclus izolarea clădirilor, înlocuirea tâmplăriei, instalarea de sisteme eficiente de ventilație, iluminarea cu LED, înlocuirea sistemelor termice, instalarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice, reabilitarea rețelelor inginerești. Primăria Chișinău este prima instituție care a desfășurat în țara noastră un proiect de eficientizare energetică de o asemenea anvergură. Guvernarea duce partenerii externi pe la instituțiile noastre, acolo unde avem proiecte, ca să le arate exemplul, dar uită să spună că aceste proiecte sunt implementate de echipa Primăriei și locuitorii capitalei”, a declarant liderul MAN, Ion Ceban.

De acest proiect au beneficiat 13 licee din Capitală. Este vorba despre „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc”, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hajdeu”. De asemenea, lucrări au fost efectuate în cinci grădinițe: nr.112, nr.127, nr.146, nr.167 și nr.225. Reabilitări au avut loc și la trei spitale municipale mari –„V. Ignatenco”, ”Gheorge Paladi” și „Sfânta Treime”. În cadrul celor trei spitale municipale, pe lângă măsurile enumerate au fost înlocuite 13 lifturi vechi.

”După un an de monitorizare a țintelor de economii la întreținere și indicatorii de performanță energetică, avem rezultate peste așteptările noastre. Pentru a realiza proiectul, Primăria Chișinău a beneficiat de sprijinul a doi parteneri de dezvoltare importanți: BERD și BEI, și a unui grant de 100 de milioane de lei de la E5P. Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 500 de milioane de lei”, a precizat Ion Ceban.

În total, pe lângă aceste clădiri, în ultimii ani, municipalitatea a finanțat și cofinanțat proiecte de eficiență energetică în peste 50 de instituții educaționale, atât din Chișinău cât și suburbii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata