Casa Albă anunță că SUA doresc reluarea legăturilor militare cu China

0

Președintele american Joe Biden vrea să restabilească legăturile militare cu China, a anunțat consilierul Casei Albe, Jake Sullivan. Declarația vine înaintea întâlnirii planificate de miercuri dintre președintele SUA și președintele chinez Xi Jinping, relatează Reuters.

„Chinezii au întrerupt în esență aceste legături de comunicare. Președintele Biden ar dori să le reia. Avem nevoie de aceste linii de comunicare, astfel încât să nu existe greșeli, presupuneri greșite sau neînțelegeri”, a adăugat el”, a spus Sullivan la CBS.

Biden se va întâlni miercuri cu președintele chinez Xi Jinping pentru prima dată în ultimul an, aceasta fiind doar a doua întâlnire față în față dintre Biden și Xi de la preluarea mandatului președintelui SUA. Potrivit părții americane, reluarea legăturilor militare ar trebui să aibă loc la toate nivelurile, de la conducerea superioară, până la nivelul operațional tactic, precum și „pe apă și în aer în Indo-Pacific”.

Defense România scrie că, pe lângă relațiile bilaterale, cei doi lideri vor discuta și probleme globale importante precum situația din Orientul Mijlociu, invazia rusă în curs de desfășurare a Ucrainei, legăturile Coreei de Nord cu Rusia, Taiwan, Indo-Pacific, drepturile omului, inteligența artificială și de asemenea, relații comerciale și economice „echitabile”, a declarat un înalt oficial american , potrivit Reuters .

Relațiile dintre cele două țări au devenit și mai reci după ce Biden a ordonat doborârea în februarie a unui presupus balon spion chinez care a zburat deasupra Statelor Unite. Între timp, oficiali de top din administrația Biden au vizitat Beijing și s-au întâlnit cu omologii lor, în încercarea de a reconstrui comunicarea și încrederea între cele două superputeri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata